You are here

Ubrzavajte metabolizam

Da bi došli do željene forme i planiranog izgleda, potrebno je određeno vreme i dovoljan stepen organizacije i discipline. Prečice ne postoje i treba biti svestan činjenice da iza svakog rezultata postoji intenzivan rad. Treba odvojiti vreme za sebe, imati cilj, biti motivisan i prvenstveno želeti to što ste zacrtali.

Ako želimo gubitak kilograma i brz metabolizam, treba kompletirati celu sliku i pored vežbi moramo obratiti pažnju na ishranu. Da bi nam krajnji domet bio uspešan, hrana koju unosimo mora biti dobro izbalansirana. Dobra stvar je što postoje namirnice koje ubrzavaju proces i ubrzavaju nam metabolizam, što automatski dovodi i do gubljenja viška kilograma. U sledećim redovima pročitajte koje namirnice pomažu vašem digestivnom sistemu i ubrzavanju metabolizma.

- Ovsena, odnosno zobena kaša pomaže u gubljenju kilograma, jer je našem telu potrebno više energije za varenje ove hrane. Na taj način se sagoreva više kalorija, a za to je potreban brži metabolizam. Pored toga, ovsena kaša pomaže našem telu u sprečavanju gladi i čini nas sitim u dužem vremenskom periodu.

- Zeleni čaj je dobro poznat napitak. Dokazano je da tri šolje zelenog čaja dnevno sagoreva do 80 kalorija. Zeleni čaj poseduje sastojak koji se zove epigalokatehin, a to je jedinjenje koje sagoreva masti i neophodno je za podsticanje nervnog sistema. Stimulacija nervnog sistema sa ovim sastojkom je slična efektu vežbanja, ali bez pojačanog rada srca.

Jabuke i kruške su jedne od najrasprostanjenijih voćki na svetu. Njihovi benefiti u skidanju kilograma nisu zanemarljivi. Jabuke i kruške sadrže veliku količinu vlakana koja pomažu organizmu da sagoreva masti i reguliše metaboličku brzinu našeg tela. Redovnim korišćenjem ovih namirnica, koje su prirodni deo naše ishrane, primetićete dobre rezultate i bićete zadovoljni svojom kliažom.

- Ljute papričice su odličan izbor namirnice za ubrzavanje metabolizma. Nismo slučajno crveni u licu kada ih jedemo. Razlog tome je što ljuta paprika povećava protok krvi u našem telu. Tako se metabolizam i ubrzava. Takođe, isti efekat primećujemo kada jedemo ljutu hranu, dolazi do znojenja. Jedući ovi hranu, naše telo traži više vode,a samim tim imamo manju potrebu za jelom.

Bademi spadaju u grupu takozvane super hrane. Iako se ne preporučuje konzumacija badema u većim količinama, jer sadrže masti koje bi mogli usporiti proces mršavljenja , ova namirnica bi se ipak mogla smatrati korisnom hranom koja će vam pomoći da odbacite masti iz organizma. Bademi su puni esencijalnih masnih kiselina koje su odgovorne za jačanje metabolizma. Na isti način rade i orasi. Bademi su uvek dobar izbor, kao i ostalo koštunjavo povrće.

 

Foto: Flickr, Picserver, Needpix, Pexels, Pixabay

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine