You are here

Vodič za sportsku ishranu

Kada je reč o sportskoj ishrani, kako bi se postigli vrhunski rezultati nije potrebna posebna ishrana. Sve je u tome da unesete pravu hranu u pravim količinama. Sportisti troše više energije, pa su im potrebne dodatne kalorije da bi podstakli svoje sportske performanse.

Važno je da jedete zdrave, uravnotežene obroke i grickalice da biste dobili hranljive materije koje su neophodne organizmu. Uravnotežena ishrana sa puno tečnosti je važna za što bolji učinak u sportu.

 

Vitamini - Vitamin A povećava volumen i gustinu mišića, i efikasan je u smanjivanju bolova u mišićima nakon treninga. Vitamini B grupe doprinose proizvodnji energije i izdržljivosti. Vitamin C ima značajnu ulogu u poboljšanju mišićne snage, i održavanju visokih performansi sportista tokom teških treninga, Vitamin D ima važnu ulogu za jačanje mišića i brz oporavak nakon treninga. Vitamin E povećava izdržljivost tokom napornih treninga, i efikasan je u smanjenju oštećenja mišića.

 

Minerali - Kalcijum pomaže u izgradnji jakih kostiju, i neophodan je za zaštitu od fraktura. Gvožđe podiže nivo energije, smanjuje umor i iscrpljenost. Magnezijum doprinosi relaksaciji mišića, može pomoći kod napetosti i grčeva, i značajan je za oporavak mišića nakon sportskih aktivnosti.

 

Proteini - Često se može čuti da je sportistima potreban ogroman dnevni unos proteina za izgradnju mišićne mase. Rast mišića dolazi od redovnog treninga i napornog rada. Proteini imaju veoma važnu ulogu za pravilno funkcionisanje organizma, kao i za postizanje optimalnih sportskih rezultata. Proteini sadrže sve esencijalne aminokiseline i bogati su aminokiselinama razgranatog lanca (BCAA). Leucin, jedna od ovih BCAA, igra glavnu ulogu u promovisanju rasta mišića i oporavka nakon vežbi otpora i izdržljivosti.

 

Ugljeni hidrati - Ugljeni hidrati su važan izvor energije tokom fizičkog vežbanja. Zbog toga sportisti treba da imaju visok udeo ugljenih hidrata u svojoj ishrani. Količina zavisi od telesne težine i obima fizičke aktivnosti. Potrošnja energije tokom fizičkog vežbanja rezultira postepenim iscrpljivanjem zaliha ugljenih hidrata. U kojoj meri su zalihe ugljenih hidrata iscrpljene zavisi od trajanja i intenziteta vežbanja. Stoga, posebno tokom dužeg intenzivnog vežbanja performanse se mogu poboljšati konzumiranjem adekvatne količine ugljenih hidrata.

 

Masti - Masti obezbeđuju telu energiju za pokretanje aktivnosti. To je zato što aktivni mišići brzo sagorevaju ugljene hidrate i potrebne su masti za dugotrajnu energiju. Kao i ugljeni hidrati, nisu sve masti iste. Birajte zdravije masti, kao što su nezasićene masti. Unos zdravih masti je neophodan za adekvatno funkcionisanje organizma, a posebno kod onih koji se izlažu velikim fizičkim naporima.

 

Hidratacija -Voda za piće je neizostavan deo svakodnevice, posebno kada ste posvećeni raznim treninzima tokom kojih se pojačano znojite. Čak i blaga dehidracija može uticati na fizičke i mentalne performanse sportiste. Održavanje hidratacije povećava energiju, poboljšava kretanje, oporavak i agilnost, termoregulaciju i pomaže mentalnoj aktivnosti – sve to može poboljšati fizičke performanse. Sportisti treba da unose tečnost pre, tokom i posle vežbanja.

 

Svaki organizam je priča za sebe, a vi saznajte šta vam najbolje odgovara. Možda ćete želeti da eksperimentišete sa vremenom kada imati obroke i koliko da jedete u danima vežbanja, kako biste bili bolje pripremljeni za svoje treninge i takmičenja.

 

Galerija: 
Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu