You are here

Zaslađivači

Zaslađivači su koncentrovane materije slatkog ukusa koje služe za zaslađivanje hrane i napitaka.

Kako šećer veoma štetno utiče na zdravlje ljudi potrebno je naći adekvatnu zamenu. Ogroman problem sa šećerom leži u tome što su ljudi izgubili osećaj za umerenost, pogotovo su neobazrivi kada su deca u pitanju dozvoljavajući im količine koje nisu podobne za njihovo zdravlje.

Neki od prirodnih zaslađivača su javorov sirup i stevija.

Javorov sirup ima visok sadržaj minerala koji povoljno utiču na zdravlje srca i smanjuju nivo holesterola u krvi.

Stevija je ekstrakt lišća biljke, poboljšava rad štitnjače, organizma i glavni je neprijatelj karijesa. Minimum je 50 puta slađi od šećera, a bez kalorija. Otporna je na visoke temperature i nema nuspojave. Dobar je izbor za dijabetičare i za ljude sa prekomernom težinom.

Stevia Zero Cal:                                                                                                                             

- nula kalorija

- nula ugljenih hidrata

- pogodna za kuvanje i pečenje

- lako se rastvara

Stevia je biljka poreklom iz Južne Amerike koja se već vekovima koristi kao zaslađivač. Listovi ove biljke imaju osvežavajući ukus, nula kalorija, nula ugljenih hidrata, a i ukupan glikemijski index je takođe nula. Čak je 20 puta slađa od šećera, ali daleko je zdravija.                                                                    

Većina medicinskih stručnjaka će se složiti da je najbolji način za poboljšanje opšteg zdravlja smanjivanje unosa šećera. Ovakav način ishrane smanjiće rizik od dijabetesa, ali svakako pomoći u borbi protiv suvišnih kilograma.

Prednosti konzumiranja stevie su brojni: nema neželjenih dejstva za razliku od mnogih veštačkih zaslađivača. Kako ne sadrži šećer mogu je koristiti čak i osobe koje imaju bakteriju kandidu.

Brojna istraživanja pokazala su da konzumiranje stevie može pomoći pri snižavanju visokog pritiska kao i pri regulaciji šećera u krvi.

S obzirom na to da je termostabilna možete je koristiti i za kuvanje, pečenje, zaslađivanje napitaka, voća...

Stevia Zero Cal sadrži steviju koja predstavlja zaslađivač budućnosti. Koristi se i odobrena je u više od 20 zemalja, uključujući Australiju, Novi Zeland, Kanadu, SAD, Indiju, Japan i Rusiju. U Japanu, zemlji sa najstrožijim zakonima u pogledu bezbednosti hrane, stevia je u upotrebi od 1970. Veliki proizvođači hrane u Japanu, prvenstveno koriste steviju za zaslađivanje svojih proizvoda.

Način upotrebe: 2 tablete Stevia Zero Cal po slatkoći odgovaraju 1 kašičici šećera

Vestački zaslađivači su sintetičkog porekla, par stotina puta slađi od običnog šećera, oni takođe nemaju kalorijske vrednosti.

Najpoznatiji je aspartam. 

Koristi se u većini namirnica i napitaka.

Aspartam se na temperaturi od 33 stepena u digestivnom traktu razlaze na otrovne materije koje su štetne po zdravlje i mogu izazvati jake glavobolje, znojenje, umor, otežano disanje, vrtoglavice, depresiju, svrab, tumor na mozgu i mnogo, mnogo drugih stvari.

Dobro pripazite sledeći put za kojim zaslađivačem ćete da posegnete jer bi vaše zdravlje trebalo da vam bude na prvom mestu.

Vladica Jovanović
Bodybuilding takmičar
Povezani i slični tekstovi