Avokado je bogato, kremasto voće blagog ukusa. Postoji na desetine sorti avokada, različite veličine, boje i teksture.
Nutritivni profil
Avokado je bogat hranljivim materijama:
- mastima – mononezasićene i polinezasićene masti, poznate kao “dobre masti”;
- vitaminima – vitamin B5 (pantotenska kiselina), vitamin B6, vitamin B9 (folna kiselina), vitamin A, vitamin C, vitamin E i vitamin K;
- vlaknima - 100 grama avokada sadrži 6,7 g vlakana, što obezbeđuje 24% dnevnog unosa;
- mineralima- kalcijum, magnezijum i natrijum.
Benefiti
- Optimalno funkcionisanje digestivnog trakta
Unos dovoljno vlakana je od suštinskog značaja za zdravlje probavnog sistema, jer pomaže razmnožavanje korisnih bakterija.
- Prirodni diuretik
Pomaže organizmu da se oslobodi viška vode i smanjuje nadimanje.
- Pomaže smanjenju telesne mase
Primenjuje se u dijetama za mršavljenje zbog prisustva dijetalnih vlakana. Kontroliše težinu tako što duže održava sitost i čini da unosite manje kalorija.
- Smanjuje nivo “lošeg” holesterola i triglicerida u krvi.
- Smanjuje rizik od srčanih oboljenja
Vitamini, minerali, zdrave masti i vlakna koja se nalaze u avokadu igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema.
- Reguliše krvni pritisak
Avokado je dobar izvor minerala, posebno kalijuma, koji održava krvni pritisak stabilnim. Stabilan krvni pritisak pomaže u sprečavanju rizika od srčanog ili moždanog udara.
- Reguliše vid
Sadrži beta-karoten koji pomaže održavanju normalnog vida. Visoka količina vitamina A pomaže u smanjenju rizika od makularne degeneracije koja se razvija u starosti.
- Pomaže kod depresije
Prisustvo folata u ovom voću može pomoći kod depresije. Sprečava nagomilavanje homocisteina, supstance koja može poremetiti cirkulaciju i isporuku hranljivih materija u mozak. Takođe reguliše obrasce spavanja i raspoloženja.
- Održava kožu sjajnom
Bogat je vitaminom C i E koji daju koži prirodan sjaj.
Avokado je plod sa brojnim prednostima po zdravlje. Kao što je već navedeno, pomaže u sprečavanju brojnih bolesti, jer je bogat vitaminima, mineralima, zdravim mastima i vlaknima, a sve to utiče na optimalno funkcionisanje organizma.
LITERATURA
- Bhuyan, Alsherbiny, Perera, et al. The odyssey of bioactive compounds in avocado (Persea americana) and their health benefits. Antioxidants. 2019;8(10):426.
- Avocado by-products: Nutritional and functional properties. Trends in Food Science and Technology. (2018).