You are here

Zdravstvene prednosti avokada

Avokado je bogato, kremasto voće blagog ukusa. Postoji na desetine sorti avokada, različite veličine, boje i teksture.

Nutritivni profil

Avokado je bogat hranljivim materijama:

- mastima – mononezasićene i polinezasićene masti, poznate kao “dobre masti”;

- vitaminima – vitamin B5 (pantotenska kiselina), vitamin B6, vitamin B9 (folna kiselina), vitamin A, vitamin C, vitamin E i vitamin K;

- vlaknima - 100 grama avokada sadrži 6,7 g vlakana, što obezbeđuje 24% dnevnog unosa;

- mineralima- kalcijum, magnezijum i natrijum.

Benefiti

- Optimalno funkcionisanje digestivnog trakta

Unos dovoljno vlakana je od suštinskog značaja za zdravlje probavnog sistema, jer pomaže razmnožavanje korisnih bakterija.

- Prirodni diuretik

Pomaže organizmu da se oslobodi viška vode i smanjuje nadimanje.

- Pomaže smanjenju telesne mase

Primenjuje se u dijetama za mršavljenje zbog prisustva dijetalnih vlakana. Kontroliše težinu tako što duže održava sitost i čini da unosite manje kalorija.

- Smanjuje nivo “lošeg” holesterola i triglicerida u krvi.

- Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Vitamini, minerali, zdrave masti i vlakna koja se nalaze u avokadu igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema.

- Reguliše krvni pritisak

Avokado je dobar izvor minerala, posebno kalijuma, koji održava krvni pritisak stabilnim. Stabilan krvni pritisak pomaže u sprečavanju rizika od srčanog ili moždanog udara.

- Reguliše vid

Sadrži beta-karoten koji pomaže održavanju normalnog vida. Visoka količina vitamina A pomaže u smanjenju rizika od makularne degeneracije koja se razvija u starosti.

- Pomaže kod depresije

Prisustvo folata u ovom voću može pomoći kod depresije. Sprečava nagomilavanje homocisteina, supstance koja može poremetiti cirkulaciju i isporuku hranljivih materija u mozak. Takođe reguliše obrasce spavanja i raspoloženja.

- Održava kožu sjajnom

Bogat je vitaminom C i E koji daju koži prirodan sjaj.

Avokado je plod sa brojnim prednostima po zdravlje. Kao što je već navedeno, pomaže u sprečavanju brojnih bolesti, jer je bogat vitaminima, mineralima, zdravim mastima i vlaknima, a sve to utiče na optimalno funkcionisanje organizma.

 

 

LITERATURA

- Bhuyan, Alsherbiny, Perera, et al. The odyssey of bioactive compounds in avocado (Persea americana) and their health benefits. Antioxidants. 2019;8(10):426.

- Avocado by-products: Nutritional and functional properties. Trends in Food Science and Technology. (2018).

 

Galerija: 
Nikola Todorov
Lekar - savetnik za ishranu