Pored toga što dodavaju specifičan ukus hrani, neki začini takođe imaju mnoštvo dobrobiti po ljudsko zdravlje. Koriste se, kako u prevenciji, tako i u lečenju nekih zdravstvenih problema.
Đumbir
Đumbir ima višestruko dejstvo. Koristi se i kod digestivnih problema i mučnine, takođe veoma je efikasan u borbi protiv prehlada i kašlja. Kada se pojave prvi znaci prehlade, isecite tanko 1 cm đumbira, stavite ga u šolju za čaj i prelijte vrelom vodom, ostavite 5 minuta pre pijenja i po želji dodajte limun i med.
Anis
Anis je korišćen još od davnina kao lek za digestivne probleme i za osveženje daha. Kao i đumbir, ima višestruko dejstvo. Korsiti se kao aromatični digestiv, smanjuje nadimanje, gasove i mučninu. Takođe može da se koristi kod prehlade i gripa i kao prirodni lek za iskašljavanje. Odličan je dodatak supama od povrća - dodajte semenke anisa ili celu zvezdu anisa zajedno sa lukom. Takođe možete napraviti čaj prelivajući vrelu vodu preko lakše smrvljenih semenki. Popijte šolju ovog čaja posle večere ili bilo kada kada osetite nadimanje ili nadutost.
Čili i cayenne paprika
Čili je korišćen u ranim 80-im u ogromnim dozama za borbu protiv bolesti. Danas se koriste manje doze, za poboljšanje cirkulacije, izbacivanje sluzi iz sinusa i nazalnih šupljina. Capsaicin je supstanca koja daje čiliju ljut ukus i predmet je sve većeg broja istraživanja, imajući u vidu i njegovo potencijalno dejstvo protiv raka. Veoma je ljut i jak, stoga ga koristite štedljivo dodavajući ga u supu, npr. Možete dodati i prstohvat cayenne na pirinač ili jaja.
Kurkuma
India ima najnižu stopu crevnih kancera u svetu i veruje se da se ovo može zahvaliti kurkumi. Poslednjih godina je osvanuo veliki broj istraživanja vezanih za kurkumin, antioksidant koji se nalazi u ovom začinu. Studije su pokazale da ovaj začin ima antiinflamatorno dejstvo, antivirusno, antibakterijsko, antigljivično, kao i da učestvuje u borbi protiv raka. Korišćen je u tradicionalnoj Indijskoj, Thai i kineskoj medicini za širok spektar zdravstvenih problema. Nema sumnje da bi trebalo da dodajete ovaj začin u vašu ishranu zbog njegovih antioksidativnih efekata. Npr, možete dodati polovinu kafene kašičice kurkume uz 1 šolju pirinča i čašu ipo vode. Kuvajte pirinač i krčkajte dok potpuno ne upije vodu.
Paprika
Paprika je iz iste porodice kao i čili. Nađena je u Meksiku, odakle ju je Kolumbo preneo u Španiju, gde je počela da se koristi u prahu i postala nezaobilazni deo španske kuhinje. Paprika ima više vrsta - poput slatke, ljute, srednje itd... i svaka ima svoj specifičan ukus. Kao i čili, i paprika je bogata antioksidantima, uključujući beta-karoten, kapsantin, kvercetin i luteolin. Da biste napravili laganu sezonsku smešu dodajte 2 supene kašike paprike, četvrtinu kašike crnog bibera, 2 supene kašike sušenog origana i utljajte to u ribu ili neko meso pre pečenja/kuvanja.
Karanfilić
Karanfilić potiče iz istočne Indonezije i jedan je od prvih osveživača daha. Karanfilić sadrži najviše antioksidanata po gramu, samo 1 g (otprilike polovina kafene kašičice) sadrži istu količinu antioksidanata kao i polovina šolje šumskog voća. Karanfilić se koristi i za smanjenje nadutosti i za bolju digestiju hrane, i pored toga je veoma lepog i karakterističnog ukusa.
Cimet
Cimet je jedan od najstarijijh začina - korišćen još u Egiptu pre 2500 godina. Uglavnom su začini semenke biljaka, ali cimet je unutrašnji sloj kore drveta, koja je sušena i urolana.
Cimet je dobar i za iskašljavanje i kod curenja nosa. Dodavanje cimeta čaju sa đumbirom povećava njegovu moć. Cimet je odličan dodatak kaši od žitarica.
Korišćen materijal sa http://www.besthealthmag.ca


