You are here

ANTI-KANDIDA DIJETA

image

Jedno od čestih pitanja vezanih za ishranu i njen uticaj na tok bolesti tiče se kandidijaze. Candida se normalno nalazi u crevima i na koži čoveka. Do infekcije tj. prekomernog “bujanja” gljivice dolazi kada je iz određenih razloga poremećena imunološka ravnoteža (lokalno i globalno) i zbog nekih spoljašnjih uticaja. Najrasprostranjeniji sojevi Candide su Candida albicans, Candida glabrata i Candida tropicalis.

Dok neki lekari “odmahuju rukom”, sve je veći broj lekara i „naturopata” koji smatraju da je Candida ozbiljan zdravstveni problem. Najčešći uzročnik (90-95%) ove infekcije je Candida albicans, gljivica koja se normalno nalazi, u maloj količini, u ljudskom digestivnom traktu( crevima). Smatra se da su „creva” polazišna tačka za „širenje infekcije”.

Najčešći uzroci “bujanja” Candide su: prekomerna upotreba antibiotika širokog spektra (antibiotici uništavaju sve mikroorganizme u digestivnom traktu – pa i one korisne i neophodne za funkcionisanje digestivnog sistema, „bakterijsku crevnu floru” , a samim tim pripremaju pogodan teren za razvoj gljivica), kortikosteroida, imunosupresivaupotreba kontraceptivnih tableta, trudnoćamenstruacija, neregulisana šećerna bolest, imunodeficijencije ( „nedovoljan” imuni odgovor) raznih uzroka( HIV, karcinom…), itd.

Loša regulacija šećerne bolesti smanjuje otpornost organizma na infekcije. Kod osoba sa loše regulisanom šećernom bolesti krv i telesne tečnosti imaju više glukoze što ih čini boljom podlogom za razvoj mikroorganizama, pa tako i gljivice Candide koja onda uzrokuje infekciju.

Kandidijaza se može javiti i kod osoba koje se „obilato” hrane slatkišima ili hranom koja dosta sadrži kvasnice kandida_2(peciva, hleb...)

Gljivica Candida može biti prisutna: u usnoj šupljini, u ždrelu, na jeziku, u nosu, “u ispljuvku”, u bronhijama, u plućima, u digestivnom traktu (crevna kanididjaza), u urinu, u ušima, vaginalno, spolja na koži, na noktima, u krvi, kao i najteža, sistemska kandidijaza.

Pomenimo i neke od simptoma ove glivične infekcije, koji ne moraju uvek biti visoko-specifični i jasno ukazivati na uzročnika bolesti...

- bele naslage na jeziku i u usnoj šupljini, nadražaj na kašalj, „suvo kašljucanje”, osećaj „knedle u grlu”, grebanje u ždrelu, nadražaj za iskašljavanje, otežano disanje, suv bronhijalni kašalj, hronično zapušen nos, hrkanje, kratak dah, hronično kijanje ili kašljanje, stalne, teško zalečive prehlade.

- nadutost trbuha, gubitak apetita, poremećaj rada creva, promene stolice od tečne do tvrde, slabo varenje, smanjen apetit, „ranice” na jeziku, proliv, sluzava stolica...

- depresija, „emotivna ranjivost”, nervoza, zadržavanje tečnosti( „naduvenost”), muka, glavobolja, neredovni ciklusi, gruba suva ili ispucala koža, hronične i česte gljivične infekcije kože i noktiju, utrnulost, slaba memorija, vrtoglavica, nesanica, gubitak koncentracije, osećaj opijenosti, uznemirenost, „zvonjenje” u ušima, svrab u ušima...

- slabost mišića, oticanje zglobova, mišićni bol, poremećaj čula mirisa, ukusa, vida i sluha, slani ili metalni ukus u ustima, zamagljen nejasan pogled...

- poremećaji funkcije jetre i pankreasa...

Ostavimo po strani antimikotike (lekovi protiv gljivica) raznih vrsta i oblika aplikacije i druga „pomoćna farmakološka terapijska sredstva”, posvetimo se značaju ishrane u procesu izlečenja...

Poboljšanje uvođenjem „modifikovane ishrane” nastaje već posle nekoliko nedelja, ali je neophodno nastaviti sa „anti-kandida dijetom” makar još dva meseca i hranu koja je izbegavana uvoditi postepeno...a nekada tek uvođenjem ovakvih „drastičnih nutritivnih rezova” shvatimo u kakvoj smo zabludi živeli...tj. kojim smo se „zabludama hranili”...

kandida_4- STRIKTNO SE ZABRANJUJE upotreba šećera (prostih ugljenih hidrata) koji se dodaju namirnicama (beli šećer, smeđi šećer, fruktoza, med, melasa, manitol, sorbitol itd., tj. svi rafinisani, koncentrisani šećeri i alkoholni šećeri), kao i svih zaslađenih namirnica i obroka - torte, kolači, slatkiši, dezerti, gazirani napici sa šećerom, voćni sokovi sa dodatim šećerima i sladoled, osim ako nisu napravljeni sa zamenama za šećer – topla preporuka za lišće biljke stevije (Stevia rebaudiana).

Dakle, deklaracije namirnica treba obavezno proveravati ukoliko nismo sigurni za sastojke.

- Uzimanje 1 - eventualno 2 sveže voćke dnevno (osim veoma slatkih vrsta voća, kao što su grožđe, lubenica i mango) je dozvoljeno. Treba isključiti suvo voće, zaslađene voćne sokove, konzervisano voće i dinju. Topla preporuka za limun i grejpfrut.

- Izbegavati namirnice od belog brašna (beli hleb i pecivo, torte, kolače, biskvite, testenine), beli pirinač i oljušteni krompir (skrobne namirnice). Brašno od celog zrna pšenice (spelta pšenica),  u umerenoj količini, se može unositi, takođe krompir sa ljuskom, smeđi ili integralni pirinač, integralne testenine i integralna peciva.

Od žitarica se preporučuju: proso, heljda (heljdina kaša), raž, ovas, ječam, kinoa.

Mada po ovom pitanju postoje mnogobrojna neslaganja, ipak je kod osoba sa kandidijazom preporučljivo korišćenje žitarica u ishrani, jer su one dobar izvor lignina (dijetnih vlakana) i nekih supstanci koje „blokiraju” rast gljivica i anaerobnih bakterija (žive bez kiseonika).

ZABORAVITE I NA KUKURUZ ŠEĆERAC...

- Mahunarke poput pasulja i graška dobrodošle...

- Izbaciti sa jelovnika hranu koja sadrži gljivice kao pekarski i pivski kvasac, pekarske proizvode sa kvascem, zrele sireve i „buđave sireve”. Pečurke i kikiriki takođe izbaciti.

- Postoje „autori” koji smatraju da treba ograničiti unos crvenog mesa i jaja, zbog mogućeg prisustva antibiotika i drugih „hormonski aktivnih supstanci” koje mogu delovati povoljno na razvoj i održavanje kandiđaze. Neki nutricionisti pominju ribu i živinsko meso kao dominantne izvore proteina visoke biološke vrednosti u „anti-kandida” dijeti...ali koliko možemo biti sigurni i u „čistoću ovih namirnica”???

RECITE ODLUČNO NE MESNIM PRERAĐEVINAMA!

- Ne treba izbegavati mlečne proizvode, osim ukoliko postoji alergija na njih. Jogurt, kefir i drugi acidofilni napici imaju prednost nad mlekom i sirevima (pomožu obnovu narušene crevne flore). Naravno i ovde se pominje mogućnost („proizvodne”) kontaminacije mleka i mlečnih proizvoda antiobioticima i „hormonima”...tako da je oprez neophodan!

- Izbegavati sirće, majonez, senf, dresinge za salatu, kečap, soja umak (sos), kisele krastavce i ukiseljene proizvode (sve namirnice nastale kroz proces fermentacije - kiseli kupus, miso, soja sos, tempeh, tofu...)

- Alkohol ne koristiti, a crnu kafu i jake čajeve svesti na minimum. Čajevi: brusnica, žalfija, kamilica su dozvoljeni sa dodatkom limunovog soka.

- Povećati unos esencijalnih ulja, posebno omega-3 masnih kiselina ( riblje ulja, laneno ulje) tu je i kandidamorska riba: losos, skuša, tunjevina, sardine itd. Ukoliko se navedene namirnice ne koriste dovoljno (ili postoji “odbojnost prema njima”) , OBAVEZNO treba uzeti suplemente tj. omega 3 masne kiseline u vidu kapsula.

Maslinovo ulje takođe poželjno, zbog visokog sadržaja oleinske kiseline koja može zaustaviti „rast Candide”.

- Za vreme anti-kandida dijete dozvoljeno je jesti sveže i kuvano povrće (šargarepa, peršun, cvekla, paradajz, brokoli, prokelj, karfiol, kupus, kelj, celer, beli luk, crni luk, zelena salata...). Skrenimo pažnju na beli luk koji ima izuzetna anti-virusna i anti-gljivična svojstva, a ne narušava normalnu crevnu floru.

Mnogi stručnjaci ukazuju na poveznost kandide i njenih toksičnih „nus-produkata” sa mnogim drugim hroničnim bolestima i imunološkim problemima.

Korisni dodaci ishrani u anti-kandida dijeti

- probiotici sa ciljem obnove poremećene “crevne flore”, Lactobacillus Acidophilus (npr. Probiotic capsule), 1 do 2 dnevno posle doručka( i posle večere) svakog dana , najmanje 6 meseci.

-Laneno seme i ulje noćurka 1 kafena kašičica ili 3 kapsule, dva puta dnevno( izvori omega-3 i omega-6 masnih kiselina)

-Vitamin A i C

-Beli luk u vidu kapi ili tableta

- Cink i magnezijum.

Slavisa_profil_pic

Galerija: 
Branka Patić Macan
urednikomogućio Pansport Forum