Da li ste znali? Avokado sadrži čak 35% više kalijuma od banane! Avokado obezbeđuje organizmu lutein koji štiti vaše oči; sadrži oleinsku kiselinu koja utiče na poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sistema; sadrži puno vlakana (više nego bilo koje drugo voće) i time pomaže boljoj probavi i kontroli šećera u krvi; sadrži jedan od najjačih antioksidanata "glutation" koji jača imuni sistem i utiče na zdravlje nervnog sistema. Avokado je zaista fantastična namirnica koja je dobrodošla u ishrani svih ljudi, a pogotovo sportista.
Avokado se smatra jednim od najzdravijih voća na planeti zbog činjenice da sadrži više od 25 esencijalnih nutrijenata, koji uključuju vitamine A, B, C, E i K, bakar, gvožđe, fosfor, magnezijum i kalijum. Avokado sadrži vlakna, zdrave masti, proteine i nekoliko važnih fitohemikalija kao što su beta-sitosterol, glutation, lutein - koji mogu biti dobra prevencija od mnogih bolesti. Pored toga, njegov ukus je izvrstan!
Nabrojaćemo neke od razloga zbog kojih bi trebalo da uključite ovu namirnicu u vašu ishranu i sledeći put je možda ipak ne zaobiđete kada vidite njegovu (nažalost prilično visoku) cenu za naše područje:
Zdravlje srca
Avokado sadrži vitamin B6 i folnu kiselinu, koji pomažu u regulaciji nivoa homocisteina. Visok nivo homocisteina je povezan sa povećanim rizikom od srčanih bolesti. Avokado takođe sadrži vitamin E, glutation i mononezasićene masti, koje pomažu u očuvanju dobrog zdravlja srca.
Snižavanje holesterola
Avokado je bogat supstancom beta-sitosterol koja je dokazano efikasna u snižavanju nivoa "lošeg" holesterola. Osobe koje imaju povišen nivo lošeg holesterola i triglicerida bi trebalo da u saradnji sa nutricionistom uključe ovu namirnicu u ishranu s obzirom na to da će ona uticati na smanjenje "lošeg" i povećanje "dobrog" holesterola.
Pomoć u kontroli krvnog pritiska
Avokado je takođe odličan izvor kalijuma koji pomaže u kontroli krvnog pritiska.
Anti-inflamatorna svojstva
Polifenoli i flavonoidi koji se nalaze u avokadu imaju i antupalna svojstva pružajući dodatnu zdravstvenu podršku našem organizmu.
Zdravlje očiju
Avokado je odličan izvor karotenoida luteina, koji je važan za zdravlje očiju i prevenciju oštećenja vida.
Kontrola nivoa šećera u krvi
Mononezasićene (dobre) masti koje se nalaze u avokadu mogu poboljšati osetljivost na insulin što doprinosi boljoj kontroli šećera u krvi. Avokado takođe sadrži rastvorljiva vlakna koja pomažu u održanju stabilnog nivoa glukoze.
Zaštita ploda
Avokado je bogat folatom, B vitaminom poznatim kao folna kiselina. Jedna šolja avokada obezbeđuje 23% dnevne doze folata. Folna kiselina je posebno značajna za trudnice.
Smanjenje rizika od srčanog udara
Visok nivo folata takođe može biti od značaja za prevenciju srčanog udara. Studije pokazuju da osobe koje konzumiraju hranu bogatu folatima imaju niži rizik od srčanog udara od onih koji ga unose u veoma malim količinama.
Antioksidativno dejstvo
Avokado sadrži glutation, moćni antioksidant koji se bori protiv štetnih slobodnih radikala u našem organizmu. Avokado se čak pominje i kada je u pitanju prevencija raka, zbog oleinske kiseline koju sadrži.
Protiv starenja
S obzirom na to da sadrži mnogo antioksidanata, avokado je dobar za prevenciju simptoma starenja. Glutation iz avokada može osnažiti imuno sistem, usporiti proces starenja i pozitivno uticati na zdravlje nervnog sistema.
"Leči" loš zadah
Avokado je jedan od najboljih prirodnih "lekova" protiv lošeg zadaha, jer čisti creva koja su često pravi razlog lošeg zadaha i naslaga na jeziku.
Poboljšava apsorpciju nutrijenata
Unos avokada je povezan sa povećanom apsorpcijom nutrijenata. Studije navode da bi trebalo da dodajemo avokado u salate, jer on utiče na povećanu apsorpciju karotenoida (grupa nutrijenata koja uključuje i beta karoten i likopen).
Zdravlje kože
Avokado se dodaje i mnogim kozmetičkim proizvodima jer hrani kožu i daje joj sjaj. Pomaže takođe u lečenju psorijaze, kožne bolesti koja uzrokuje crvenilo i iritaciju kože.
Zdrave kalorije
Avokado je prilično kaloričan, sadrži u proseku 200 kcal na 100 g. Avokado je dobar za one koji žele da povećaju telesnu težinu, zbog visoke kalorijske vrednosti. Ako ste na dijeti, takođe nema potrebe da ga zaobilazite, samo obratite pažnju na njegovu kalorijsku vrednost i budite umereni jer avokado ne sadrži neželjene šećere i loše masti od kojih se, zapravo, najviše gojimo.
Da li Vi konzumirate avokado?
Podelite sa nama vaše utiske na Pansport forumu (www.pansport.rs/forum) i pitajte nas sve što vas zanima iz oblasti ishrane, treninga i suplementacije!
Korišćen materijal sa undergroundhealth.com i authoritynutrition.com


