You are here

Avokado – super hrana

Avokado je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi. Spada u red namirnica koje nazivamo i super hrana. Izuzetno hranljiv i koristan za organizam, dostupan je svima jer ga ima u većini marketa. Za sportiste, rekreativce i za ljude koji se ne bave fizičkim aktivnostima, avokado je namirnica koja bi trebala da se uvrsti u meni,minimum jednom nedeljno. Za vegeterijance, avokado je odlična zamena za meso.

Avokado ima najveću količinu belančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalijuma, u korisnim količinama sadrži i vitamin C, vitamin B6 i lutein. Poput maslinovog ulja, avokado ima visok udeo nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju nivo holesterola u krvi.

Avokado je bogat masnoćama, ali radi se o nezasićenim masnoćama koje dokazano smanjuju rizik od karcinoma, srčanih obolenja i dijabetesa. Avokado podstiče regeneraciju organizma, stabilizuje nivo šećera u krvi i odličan je saveznik je protiv srčanih obolenja. Kada su u pitanju energetske vrednosti avokada, stvari stoje ovako: 100 g svežeg avokada iznosi 160 kcal / 669 kJ. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljenih hidrata, od kojih 6,7 g dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera. Kada su minerali u pitanju, izvrstan je izvor bakra (0,2 mg, što čini 22% RDA), dobar izvor kalcijuma (12 mg, a to je 12% RDA) i magnezijuma (30 mg, 10% RDA), a sadrži vrlo malo natrijuma (7 mg). Dobar je izvor vitamina C (10 mg, 16% RDA), a od vitamin B kompleksa izvrstan je izvor pantotenske kiseline (1,4 mg, 28% RDA), niacina (1,74 mg, 11% RDA) i vitamina E .

Avokado je veoma dobra namirnica za sve one koji žele da izgube višak kilograma. Oko 100 grama avokada ima 160 kalorija i 15 grama masti. i sigurno se pitate zašto treba da ga jedete, posebno ako hoćete da mršavite. Pa zato što su to u najvećoj meri dobre masti, koje vaše srce voli, i koje će vas dugo držati sitim i uticati na kilažu, ali u pozitivnom smislu.

Kada kupujete avokado, vodite računa da ne kupite nedozreli. Ne sme da bude svetlo zelen i tvrd na dodir, već blago mekan. U svakom slučaju, avokado čeka na vas i vašu maštu kada su u pitanju razni recepti sa ovom izuzetnom namirnicom. Prijatno.

Galerija: