You are here

Batata

Batata ili slatki krompir je jedna od najzdravijih namirnica. Zbog svoje sjajne nutritivne vrednosti, ova namirnica je poslednjih godina doživela vrtoglavu popularnost. Zastupljena je u svim sportovima kada su planovi ishrane u pitanju. Čuveni Jamajčanski atletičar Bolt je redovan konzument ovog krompira, koga označava kao jednu od najznačajnijih stvari za njegov svetski uspeh u atletici.

Slatki krompir, odnosno batata, takođe ga nazivaju u jam, ima značajna nutritivna svojstva i mnogo je zdraviji od svog klasičnog srodnika, običnog krompira. Sadrži amilozu i amilopektin. Amiloza polagano povećava nivo šećera u krvi, za razliku od šećera i stoga se preporučuje osobama koji boluju od dijabetesa, za razliku od običnog krompira koji je dijabetičarima strogo zabranjen. Najveća mu je vrednost velika količina beta-karotena (200g batate daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokolija). Količina od samo 140g batate u potpunosti osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan jer štiti organizam od srčanih tegoba, i začepljenja krvnih sudova.

Batata ima nešto manje ugljenih hidrata od običnog krompira. Batata srednje veličine ima 23 grama ugljienih hidrata, dok običan krompir ima oko 30 grama ugljenih hidrata. Takođe, ima samo 90 kalorija na 100 grama. Ova vrsta krompira sadrži gotovo dvostruko više vlakana od običnog krompira, što znači da u jednoj merici ima oko 7 grama vlakana. Visoka količina vlakana odgovara dužem osećaju sitosti. Slatki krompir je izvrstan izvor vitamina A, kalijuma, vitamina C, B6, riboflavina, bakra i folne kiseline. Srednje velika batata ima 28% više kalijuma nego banana.

Visok udeo vode dobar je za one koji žele da izgube višak kilograma. Baš kao i vlakna, i voda zauzima puno prostora u želucu, pa se duže osećate sitim.

S obzirom da je ova vrsta krompira dostupna i u našim prodavnicama, uglavnom u mega marketima, prilikom kupovine odaberite batate bez ogrebotina i crnih tačaka, a čuvajte ih na hladnom prostoru. Kod pripreme, slatki krompir vam daje zaista velike mogućnosti – od običnog pečenog do raznih poslastica od ovog krompira. Prijatno.

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine