You are here

Biljni začini umesto soli

 

Jedna od četiri bele smrti je so. Organizmu su potrebne odrešene količine soli da bi normlano funkcionisao ali soli ima sasvim dovoljno u namirnicama i u principu ne bi trebalo dosoljavati hranu. Zašto ne valja soliti hranu?
Kuhinjska so povećava nakupljanje vode u organizmu. Tako ako sa hranom pojedemo samo jednu kafenu kašiku soli u našim se tkivima može nakupiti i do 3 litre vode što naravno utiče i na povećanje naše težine. I ne samo to. Poznato je da višak soli negativno deluje i na mnoge druge procese u našem organizmu pa bismo je zaista trebali - ne potpuno izbaciti ali smanjiti na najmanju moguću meru.

Svaki veliki gurman će se odmah pitati šta je sa bezukusom beslane hrane, a mi ćemo vam ponuditi začinske biljke kao odličan zdrav izbor. Ne samo da popravljaju ukus već i poboljšavaju kvalitet obroka svojim fitonutrijentima (vitaminima, mineralima i ko zna još čim!).

Tako umesto da npr. posolimo jaja - stavimo na njih malo estragona a na jela s kuvanim paradajzom - bosiljak.
Grašak možete začiniti crvenom paprikom a repu pre kuvanja možete posuti listićima ruzmarina i biberom.
U raguima upotrebite majčinu dušicu i lovorovo lišće a teletina će biti sasvim ukusna ako joj dodamo malo metvice i crvene paprike. Kiselom kupusu, repi i kiselim krastavcima ukus poboljšava i seme kima.
Jelima od povrća, mesu, ribi i jajima možete takođe dodati i malo carryja, mešavine začina od egzotičnog bilja.