You are here

Borovnice i jagode u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Flavonoidi su klasa biljnih sekundarnih metabolita. Dugine boje koje nas zapravo često privuku voću svoje poreklo duguju flavonoidima. Postoji vise od 4000 vrsta hemijski jedinstvenih flavonoida koji se pored voća i povrća nalaze u semenkama, začinima, orasima, cveću i kori. Njihova korist u organizmu je višestruka i pokazuje brojne pozitivne efekte na veliki broj stanja - alergiju, astmu, dijabetes, migrenu, demenciju, proširene vene, neke tipove karcinoma, i to zahvaljujući antioksidativnom delovanju. Tokom protekle decenije hiljade istraživackih studija potvrđivale su rezultate od kritične važnosti vezane za ishranu bogatu flavonoidima iz različitog voća i povrća jarkih boja u prevenciji i lečenju mnogih hroničnih bolesti. Jedna od nedavno objavljenih studija donosi podatke o njihovoj ulozi u prevenciji ubice broj 1 – kardiovaskularnih bolesti.

 

Istraživači Harvardske škole za javno zdravlje razvili su studiju Nurses' Health Study II koja je analizirala specifičnu podklasu flavonoida pod nazivom antocijani, koji se nalaze u jagodama i borovnicama u visokom procentu, a koji imaju funkciju u širenju krvnih sudova, sprečavanju nakupljanja masnih naslaga i pokazuju još niz kardiovaskularnih koristi. Studija je objavljena u časopisu Cirkulacija (Circulation: Journal of the American Heart Association), a rezultati su pokazali da su žene, koje su jele najmanje tri obroka koje sadrže borovnice i jagode nedeljno imale značajno manji broj srčanih napada.

Vodeći autor studije objašnjava kako borovnice i jagode mogu lako uklopiti u ono sto žene jedu svake nedelje i da ove, vrlo lake promene u ishrani mogu imati značajan uticaj na prevenciju bolesti. U studiju bilo je uključeno 93 600 žena, starosti između 25 i 42 godine koje su praćene u periodu od 18 godina a presek stanja pravljen je na 4 godine kroz popunjavanje specifičnih upitnika. Tokom perioda studije 405 žena doživelo je srčani udar. Tim istraživača utvrdio je da su žene koje su konzumirale borovnice i jagode imale 32% smanjen rizik od srčanog udara u odnosu na žene koje su jele bobičasto voće jednom mesečno ili ređe. Zanimljivo, rezultati se nisu promenili kod žena koje inače konzumiraju dosta voća i povrća, a to je solidan dokaz da su flavonoidi odigrali ulogu u prevenciji srčanog udara. Borovnice i jagode su bile deo ove analize zato što su najčešće voće u Americi gde je studija sprovedena. Dakle, moguće je da će i druge namirnice dati iste rezultate.

Kao zaključak, autori studije navode da konzumiranje bobičastog voća, čak i u mlađem uzrastu, može smanjiti rizik za nastanak srčanog udara u kasnijem dobu. Dobijeni rezultati bili su nezavisni od drugih faktora rizika kao sto su starost, visok krvni pritisak, porodična istorija srčanog udara, telesna masa, vežbanje, pušenje, unos alkohola... Iako je studija sprovedena na uzorku žena, konzumiranje najmanje tri porcije svake nedelje može dramatično smanjiti rizik od srčanih napada i u muškoj i u ženskoj populaciji podjednako. American Heart Association uvrstila je bobičasto voće u deo preporuke balansirane ishrane koja, takođe, uključuje i drugo voće, povrće i žitarice od celog zrna. Konzumiranje ovih namirnica je najbolji način da se obezbede prave količine hranljivih materija.

Literatura korišćena u izradi teksta:
1: Cassidy A, Mukamal KJ, Liu L, Franz M, Eliassen AH, Rimm EB. High anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women. Circulation. 2013 Jan 15;127(2):188-96.

Goranadoktorkaprofile_pic