You are here

Detalji o ovsenim pahuljicama

 

Ovsene pahuljice nisu svačiji idealan doručak ali neko će se povinovati savetu nutricioniste a neko će opet videti pozitivne efekte ishrane koja se bazira na kvalitetnom doručku i konačno svi će na neki način uživati u činiji ovsenih. Pored toga ovas se može samleti i koristiti kao brašno ili skuvati pa jesti kao ovsena kaša.

Ovas ima brojne pozitivne zdravstvene efekte. Pre svega ova žitarica nema gluten, a osetljivost na ovaj protein je veoma česta, mnogo češća nego što je dijagnostikovana i mnogi stručnjaci preporučuju izbegavanje pšenice za sve ljude a ne samo za one za celijačnom bolešću.

Zatim, ovas je bogat antioksidatnim elementima kao što su vitamin E, cink i selen. Antioksidanti nisu samo važni zimi, onda kad se inače samo setimo vitamina C. Pored borbe protiv prehlade i ubrzanog oporavka od prehlade, antioksidanti su veoma aktivni i posle svakog treninga. Cink i selen imaju dodatne imunostimulatorne funkcije tako da su dobre i za opšte zdravlje. U ovsu se nalazi i jedan veoma specijalan antioksidant – avenantramid – koji nećete naći ni u jednoj drugoj namirnici. Njegova uloga je između ostalog da štiti krvne sudove od masnih naslaga lošeg holesterola, tj od ateroskleroze.

Pored toga u ovsenim pahuljicama nalazi se i dosta magnezijuma i gvožda koji su opet važni za opšte dobro funkcionisanje organizma. Ipak, ovsene pahuljice su ipak najpoznatije po svom bogatom sastavu vlakana. Svarljiva i nesvarljiva vlakna su neverovatno važna za naše zdravlje ali su i zadužena za osećaj sitosti koji ostaje dugo nakon pojedene porcije ovsene pahuljice. Vlakna su takođe zadužena i za niži glikemijski indeks koji karakteriše ovsene pahuljice a to je i razlog zašto ih tako često preporučujemo za zdravu ishranu. Rastvorljiva vlakna ovsenih koja se još nazivaju i beta glikani, dokazano smanjuju LDL (loš) holesterol i pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi (otuda nizak GI). Velika američka studija pokazala je da su muškarci koji su jeli činiju ovsenih svako jutro imali 29% manji rizik od srčanih oboljenja. Ako mislite da se ovo ne odnosi na vas pogledajte u vašu porodičnu anamnezu i istoriju infarkta – genetika je čudo ukoliko je ne ispravite pravilnim životnim navikama.

Iako neke kompanije tvrde kako nema razlike u instant ovsenim kašama i celim ovsenim pahuljicama, razlika je očigledna – instant jela imaju značajno viši glikemijski indeks kao posledica veće rafiniranosti žitarice a samim tim i smanjenju nutritivne vrednosti obroka.

I sad kad pošto znamo koliko je ovas dobar za nas, kako da se nateramo da ga jedemo (skoro) svaki ovsene pahuljice?

-          skuvajte šolju ovsenih pahuljica u vodi ili mleku, ocedite i pomešajte sa lešnicima, orasima, seckanim bananama, jabukama ili suvim grožđem

-          sameljite ovsene pahuljice i koristite brašno za pravljenje palačiniki; nafilujte palačinke svežim bobičastim voćem

-          prelijte ovsene whey proteinom i dodajte borovice…

 

 

Daniela_potpis_fotografija