You are here

Hrana za oporavak

image

Ako je je tokom treninga došlo do povrede tetive ili mišića ili ste se jednosatvno premorili,izuzetno je važno da odmorite, i pustite tela da se opravi. Takođe veoma je važno šta ćete tom telu ponuditi kao gorivo za oporavak. Prema tome ishrana može biti veoma važan faktor brzine i kvaliteta opoavka posle povrede.
Kombinacija proteina, masti, vitamina i minerala pomoći će vašem telu da popravi mini naprsnuća tetive ili mišića i da oporavi nategnutu ili istrošenu tetivu ili mišić. Naravno neophodna je obnova novim zdravim ćelijama a za to su naravno potrebne i gradivne materije. Što kvalitetniji materijal, kvalitetniji i završni proizvod tj mišić ili tetiva.
Evo nekoliko namirnica koje bi vam mogle biti od pomoći u kruzijalnim momentima oporavka kada se odlučuje da li ćete se poptpuno oporaviti ili će povreda preći u hroničnu teogbu.
Dakle radi se o ozbiljnim stavrima a hrana koja može pomoći je sledeća:
Crvena babura
Samo jedna crvena paprika (babura) sadrži više od 380% C vitamina koji vam je potreban tokom dana. C vitamin je krucijalan za oporavak tetiva, mišića i hrskavice.C vitamin je neophodan za sintezu kolagena koji ustvari gradi ožiljno tkivo ali i nove tetive i mišiće, krvne sudove, nove koštane ćelije. Vitamin C bi u oporavku trebalo uzimati nekoliko puta dnevno na svakih otprilike 2-3h, dakle u svakom obroku. Dobri izvori C vitamina su i narandže, svež kupus, svež spanać, limun, kiseli krastavci...
Pastrmka
Puno je rečeno o ovoj morksoj ribi. Njene nutritivne kvalitete naglašavamo sa dobrim razlogom. Sveža ili iz konzerve, pastrmka je puna lekovitih materija: omega 3 masnih kiseline i proteina. Protein nije samo za izgradnju mišića; on je važan i za oporavak kosti, tetiva, ligamenata. U oporavku nastaju nove ćelije a svaka ćelija je prepuna maerija koje nastaju od proteina. Njih takođe treba uzimati u svakom obroku čak i ako nema povrede. Ipak proteini treba da su sastavni deo 4-5 obroka ako se radi o povredi. Pored pastrmke dobri izvori proteina su i belanca, piletina i ćuretina.
Omega 3 masne kiseline koje se takođe nalaze u pastrmci su važne zbog njihove antiinflamatorne uloge. Ako edete ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama to je kao da posipate ledenu vodu preko vatre upale mišića ili tetive. Dobri izvori omega 3 masnih kiselina su i laneno seme i orasi.
Šargarepa
01-carrot-backgroundNije baš voće kog se prvo setimo dok se oporavljamo od povrede. Ipak pola šolje šargarepe sadrži 340% dnenvih potreba vitamina A. Ovaj vitamin je neophodan za borbu protiv infekcije koja je može javiti kao posledica povrede. Možda se infekcija neće često desiti ako je samo upala tetive u pitanju ali ipak telo pokreće imuni sistem i u tom slučaju a za tu akciju neophodan je vitamin A. Takođe vitamin A je veoma vaan za mikrotraume koje nastaju maltene svaki put kada vežbamo. Vitamina A ima dosta i u sušenim kajsijama, spanaću, bundevi.
Žitarice
1194292189_oatmealNe smete zaboraviti na žitarice celog zrna dok se oporavljate. One sadrže cink skoro koliko ga ima i u crvenom mesu ali bez dodatnih zasićenih masti koje mogu da pogoršaju upalu. Cinka ima dosta i u morskim plodovima, susamu, bundevinom semenu. Ipak nemojte preterivati sa cinkom jer on u prevelikim dozama smanjuje dobar HDL holesterol što može do dovede do pogoršanja upale umesto do smirenja.
Bademi
almonds-744727Samo 20tak badema obezbeđuje 40% dnevnih potreba za vitaminom E. Ovaj mikronutrijent je veoma važan antioksidant posebno u funkciji imunog sistema. Nuetralizacijom slobodnih radikala obezbeđuje da se upala smiruje bez dodatnog pogoršanja do kog zna da dođe u bobri tela sa povredom. Bademi sadrže nezasićene mase kiseline koje su gradivne materije za nove ćelije. Moramo unositi mast jer je ćelijska membrana sastavljena od njih, a ipak moramo imati na umu da se to pre svega odnosi na nezasićene masti te treba insistirati na biljnim izvorima ulja koja nisu termički obrađena. Naravno na ovaj način štitimo i srce a zdravo srce svakako znači i brz oporavak.
Dobri izvori biljnih masti su i brazilski orah, avokado, maslinovo ulje, laneno ulje.
Galerija: omogućio Pansport Forum