You are here

Ishrana sportista tokom i posle treninga

image
Okrepa tokom treninga znači mnogo i fizički i psihički. Tokom treninga ili utakmice sportisti treba da konzumiraju izotonične napitke i čistu vodu.
Količina tečnosti zavisiće od vrste sporta/treninga, od temperature i vlažnosti vazduha kao i od prethodne hidracije. Sve napitke treba konzuimarti gutljaj po gutljaj, bez „nalivanja“ koje bi samo nepotrbno opteretilo želudac. Mnogi treneri u takve napitke stavljaju razne dodatke, uključujući i kofein, što naravno može imati dobre ali i loše strane. Kofein iako je stomulator može imati i suprotan efekat kad preovlada njegov diuretski efekat.
balancedObrok posle treninga treba da je lako svarljiv pa se zbog toga najčešće sportisti opredeljuju za proteinski šejk sa dodatkom šećera dekstroze. Na ovaj način pokidani mišić dobija sve potrebne gradivne materije – aminokiseline za stvaranje novih mišićnih vlakana a šećer za popunjavanje glikogenskih rezervi. Obično ste u šejk stavlja oko 30 g proteina iz surutke (wheya), a količina šećera opet zavisi od tipa sporta/treninga, kao i ciljeva.
Odmah posle treninga vreme je za glavni obrok, od kojeg u velikoj meri zavisi napredovanje u izgradnji mišićne mase, što će direktno uticati na snagu. Naime, 2 - 3 sata nakon treninga mišići su maksimalno podraženi da primaju glikogen i aminokiseline i to se vreme nikako ne sme propustiti. Ako se ovo shvati dovoljno ozbiljno, napretku u razvoju mišićne mase nema nikakvih prepreka. U ovom velikom obroku sportista težine 80 kg treba da konzumira 80 - 100 g ugljienih hidrata srednjeg glikemijskog indeksa (integralna testenina, pirinač, krompir, hleb), te minimum 25 - 40g kvalitetnih belančevina.