Jetra je organ koji metaboliše većinu stvari koje dospevaju u organizam i koji ujedno čisti naše telo od toksina. Usled bolesti jetre ta njena sposobnost je smanjena, zbog čega posebno trebamo voditi računa čime se hranimo i šta uopšteno unosimo u naše telo.
Kao prva linija lečenja u bolestima jetre je higijensko-dijetetski režim prilagođen tačno određenoj bolesti jetre, kao i indiindividualnim potrebama. Grube preporuke za unos makronutrijenata su: proteini 0,8 do 1 g po kilogramu telesne mase dnevno, sadržaj masti u ishrani oko 25% od ukupnog eneregetskog unosa. Takođe u nekim slučajevima preporučuje se visokokalorična ishrana bogata ugljenim hidratima.
Usled ciroze jetre potrebno je jesti manje i češće obroke, unositi ishranom više kalorija i proteina, smanjiti unos soli radi sprečavanja zadržavanja tečnosti i nadimanja (ascitesa i edema). Takođe u ishrani treba biti prisutno ograničenje masnih, kiselih i ljutih jela i potpuno ukinuti unos alkohola. Preporučuje se i uzimanje vitamina (posebo iz grupe B vitamina) i gvožđa, radi prevencije anemije i neuroloških problema.
Kod masne jetre (steatoza jetre), dijeta se propisuje, pre svega, na osnovu uzroka i ona spada u terapijski protokol.
Bolesnici sa hroničnim bolestima jetre treba da se hrane zaštitnom dijetom za bolesti jetre- hepatična dijeta.
Šta je to što definitivno u bolestima jetre treba izbegavati?
- Pržena hrana poput pomfrita, krofni i čipsa izvor je lipidnih peroksida (užeglih masti) koji su toksični za jetru, te trans-nezasićenih masnih kiselina. Oprez sa masnoćom je potreban jer lipidni peroksidi imaju snažan imunosupresivni učinak i oštećuju membrane ćelija jetre. Masti kojima treba dati prednost su hladno-ceđena ulja, poput maslinovog, susamovog i bundevinog.
- Metabolizam kofeina u hroničnim bolestima jetre znatno je usporen. Danas je čvrsto utvrđena uloga jetre koja jedina metaboliše odnosno razgrađuje kofein. Dok je razgradnja kofeina u zdravih ispitanika u proseku trajala 3,8 sati, u jetrenih bolesnika za razgradnju iste količine kofeina bilo je prosečno potrebno 19 sati. Dakle, s obzirom na navedeno, ako imate cirozu jetre nastojte izbegavati konzumiranje pića koja sadrže kofein.
- Tragovi pesticida u hrani nakupljaju se u jetri i mogu uzrokovati oštećenje jetre ili pogoršati stanje ukoliko je već oštećena. Zbog toga, veoma je važno temeljno prati voće i povrće kako biste izbegli nepoželjne toksične efekte. Također, nastojte izbegavati prerađene namirnice i što više konzumirajte sveže pripremljenu hranu. Aditivi u hrani, takodje mogu značajno oštetiti jetru.
Izvori:
https://liverfoundation.org/health-and-wellness/healthy-lifestyle/liver-disease-diets/
https://www.stetoskop.info/pravilna-ishrana/ishrana-kod-bolesti-jetre