You are here

Kafa pozitivno utiče na zdravlje?

image

 

Umereni dnevni unos kafe (3 – 4) šoljice dnevno, pokazuje zaštitne efekte protiv razvoja dijabetesa tipa 2 i Parkinsonove bolesti. Literatura, takođe, pokazuje da umereno konzumiranje kafe smanjuje rizik od moždanog udara, ukupan rizik od raka, Alchajmerove bolesti, samoubistava i depresije. Ovo su podaci koji su nam do sada bili poznati, a nova istraživanja pokazuju benefite konzumiranja kafe i u prevenciji karcinoma usne duplje.

Prema Američkom društvu za karcinome, ove godine očekuje se oko 35000 novih slučajeva karcinoma usne duplje sa približno 7000 umrlih. Ovakvi podaci, iako mali u odnosu na druge vrste karcinoma, ipak nisu zanemarljivi, zato je značajno svako istraživanje koje može poboljšati ovu statistiku. Tokom najnovijeg istraživanja, proučeni su slučajevi gotovo milion muškaraca i žena (968 432 ispitanika) koji su se 1982. dobrovoljno prijavili da učestvuju u višegodišnjoj američkoj nacionalnoj studiji za prevenciju raka (Cancer Prevention Study II). Na početku studije, niko od uključenih nije bolovao od raka. Na kraju 26 godišnjeg praćenja, zabeleženo je se 868 smrtnih slučaja od karcinoma grla i usne duplje. Autori su ovom prilikom proučavali vezu između unosa kafe sa kofeinom, kafe bez kofeina i čaja sa fatalnim vrstama karcinoma usne duplje. Više od 60 % ispitanika izjasnilo se da su pili najmanje šoljicu kafe dnevno, a među onima koji su redovno pili kafu, najveći broj njih konzumirao je 3 – 4 šoljice dnevno. Ispitanici koji su pili najmanje 4 šoljice kafe dnevno smanjili rizik od umiranja u odnosu na one koji su pili kafu bez kofeina ili koji su kafu pili samo povremeno. Ta veza održala se čak i kada su u obzir uzeti i pušenje i konzumiranje alkohola, kao najjači faktori rizika za razvoj karcinoma usne duplje. Smanjenje rizika na gotovo polovinu (49%) bilo je slično za one koji su pili 4; 5 ili 6 šoljica dnevno, dok za one koji su pili čaj nisu dobijeni statistički značajni podaci.caj

Još uvek nije pokazan tačan mehanizam kojim kafa to postiže, smatra se da su u osnovi biološki aktivna jedinjenja kojih u kafi ima u velikom broju. Mnoga od njih pokazuju antikancerogene i antimutagene osobine koje sprečavaju mutaciju gena i pokretanje kaskadnog malignog procesa.

Istraživaci u ovoj studiji ne mogu biti sigurni da li je kafa smanjila rizik od dobijanja raka ili poboljšala sanse za preživljavanje, zbog samog dizajna studije, koji je bio usmeren na smrtnost, a ne na dijagnozu, ali krajnji rezultat je više nego pozitivan. S obzirom na to da je kafa najčešće konzumirani napitak i u našoj zemlji, značajno je spomenuti velike studije iza kojih stoje zvanične institucije za prevenciju raka. Studije dolaze sa istim rezultatima iako istraživaci proučavaju različite populacije i različite vrste raka. Naravno, ovo istraživanje nije dovoljno da bi se preporučio povećan unos kafe u toku dana u cilju prevencije, potrebno je još daljih epidemioloških, naučnih i kliničkih ispitivanja koji ce podržati takvu preporuku. U međuvremnenu, dovoljno je znati da možemo uživati u šoljici kafe dnevno, bez bojazni.

Ukoliko želite da se posavetujete sa mnom o ishrani ili bilo kojim drugim medicinskim pitanjima, posetite Pansport forum.

Goranadoktorkaprofile_pic

Literatura korišćena u izradi teksta:

1: Hildebrand JS, Patel AV, McCullough ML, Gaudet MM, Chen AY, Hayes RB, Gapstur SM. Coffee, Tea, and Fatal Oral/Pharyngeal Cancer in a Large Prospective US Cohort. Am J Epidemiol. 2013 Jan 1;177(1):50-8.
2: Hermansen K, Krogholm KS, Bech BH, Dragsted LO, Hyldstrup L, Jørgensen K,Larsen ML, Tjønneland AM. [Coffee can protect against disease]. Ugeskr Laeger. 2012 Sep 24;174(39):2293-7.
3: Turati F, Galeone C, La Vecchia C, Garavello W, Tavani A. Coffee and cancers of the upper digestive and respiratory tracts: meta-analyses of observational studies. Ann Oncol. 2011 Mar;22(3):536-44.

 

Branka Patić Macan
urednik