You are here

Kivi - citrus bez kojeg se ne može

image

Actinidia deliciosa je egzotična voćna vrsta koja po pomološkoj klasifikaciji (pomologija - nauka o voću) spada u grupu jagodastog voća. U svetu je poznata pod različitim imenima: Kiwi, Yang-Tao (sunčana breskva), Chinese goosebberi (kinesko grožđe)...

Kivi je poreklom iz Kine, gde je inače i proglašen za nacionalno voće. Naročito je rasprostranjen u dolini reke Jangce Kjang kao "bujna penjačica" na stablima, a na Novi Zeland ju je preneo 1906. godine James Mc Gregor. Dugo se smatralo da je kivi sa Novog Zelanda, zemlje koja je svetski rekorder u proizvodnji ovog voća. Amerikanci su ga nazvali kivi, jer po svom jajolikom obliku, tamnoj boji i "dlakavosti" podseća na pticu kivi, koja je simbol Novog Zelanda.

Pomenimo i to da dobro poznati kivi ima i svog sibirskog rođaka...Kivi2

SIBIRSKI KIVI (Actinidia arguta) je vrsta kivija, tj. aktinidije, koja izuzetno dobro podnosi niske temperature i do -30°C. Plodovi kod ove sorte su sitniji, veličine šljive i bez dlaka na pokožici, tako da se plod može konzumirati ceo. Meso ploda je kao kod sorti sa dlačicama.

Šta kivi čini tako specijalnim?

Prema sadržaju vlakana, iza sebe je ostavio jabuku, ima više vitamina C nego pomorandža, a u kategoriji voća bogatog kalijumom kivi samouvereno pretiče, čak i čuvenu bananu! Smatra se da nas dva - tri ploda dnevno tokom sezone čuva od bolesti srca, moždanog udara, raka i bolesti disajnih organa...

Krenimo redom...

- Oko 15% svežeg kivija otpada na ugljene hidrate - 3% na vlakna, a sve ostalo na proste šećere, pre svega fruktozu i dekstrozu.

- Vezano za vlakna, kivi sadrži i rastvorljiva (pektin), kao i nerastvorljiva (lignin i hemiceluloza) vlakna. Kao što je poznato, vlakna su nesvarljivi (složeni) ugljeni hidrati, a neka od rastvorljivih vlakana poput onih prisutnih u kiviju doprinose rastu korisnih bakterijskih kultura u našim crevima (prebiotici). Ove bakterije stvaraju buternu kiselinu, kratkolančanu masnu kiselinu koja doprinosi zdravlju creva, prevenciji kancera creva, kao i zaštiti od infekcija. Podsetimo da ishrana bogata vlaknima sprečava pojavu zatvora, smanjuje rizik za nastanak dijabetesa tipa 2 i kardio-vaskularnih bolesti.

- Kivi je odličan izvor vitamina C i smatra se da jedan kivi (oko 65 gr)  može podmiriti 50-80 % dnevnih potreba za vitaminom C prosečne osobe. Kivi je bogatiji vitaminom C od ostalih citrusa, pogotovu od limuna i pomorandži. A tu su i prisutni bioflavonoidi koji doprinose bioraspoloživosti vitamina C.

- Važan je i sadržaj vitamina K1 neophodnog za zdrave kosti, kao i normalno zgrušavanje krvi.

- Ovo voće je i odličan izvor kalijuma (oko 400 mg na 100 gr)

- Kivi sadrži i vitamine B-kompleksa među kojima je u značajnoj količini - folna kiselina (vitamin B9). Folna kiselina je neophodna za pravilan razvoj fetusa i njen dovoljan unos tokom trudnoće je od ključne važnosti za zdravlje ploda. Isto tako, ovo južno voće poboljšava kvalitet i dužinu sna kod odraslih. U jednom istraživanju je utvrđeno da redovno konzumiranje dva kivija dnevno (uveče pred spavanje) dovodi do skraćivanja vremena potrebnog da se zaspi, da se dužina sna povećava, kao i da dolazi do poboljšanja kvaliteta sna.

- Kivi sadrži i manje količine magnezijuma, mangana, kao i vitamina E i omega-3 masnih kiselina…

Kivi je odličan izvor antioksidanasa

- Kvercetin - "otac bioflavonoida", smatra se pretečom i predstavnikom svih bioflavonoida zbog toga što je njegova hemijska struktura osnovni "skelet" većine drugih bioflavonoida. U Kivi3brojnim studijama kvercetin se pokazao kao najaktivniji od većine bioflavonoida, a brojne lekovite biljke, među kojima je i kivi, svoju učinkovitost duguju upravo kvercetinu. Pokazalo se da je kvercetin dobar protivupalni agens, jer direktno blokira nekoliko početnih stupnjeva upalnog procesa. Osim toga dokazano je da je jak antioksidans, pa štiti LDL holesterol od oksidacije, i na taj način smanjuje opasnost od njegovog nakupljanja na unutrašnjim zidovima arterija. Kvercetin takođe sprečava agregaciju trombocita, a time i stvaranje krvnih ugrušaka (tromba). Pokazalo se da kvercetin može imati pozitivan učinak na ublažavanje tegoba vezanih za hronične upalne bolesti poput ulceroznog kolitisa, reumatoidnog artritisa, čak se smatra da može smanjiti rizik od nastanka nekih vrsta karcinoma ili ublažiti manifestacije istih - leukemija, karcinom dojke, maligniteti digestivnog trakta...

- Karotenoidni pigmenti - lutein, zeaksantin, koji doprinose dobrom vidu i borbi protiv slobodnih radikala, kao glavnom uzroku oksidativnog stresa.Kivi4

Kivi doprinosi i boljem varenju proteina životinjskog porekla

Naime, važan je enzim aktinidain (aktinidin) koji podstiče varenje proteina životinjskog porekla (sličan papainu). Međutim, isti taj enzim kod nekih osoba može da izazove simptome alergijske reakcije poput svraba i peckanja u ustima, i urtikarije (koprivnjače). Isto tako, ljudi koji su alergični na ananas, papaju ili banane, vrlo verovatno će biti alergični i na kivi.

Kivi neki nazivaju i voćnim aspirinom

Studija koja je rađena na Univerzitetu u Oslu (Norveška) pokazala je da je konzmacija tri kivija dnevno u toku 28 dana pozitivno uticala na sprečavanje agregacije trombocita (manji rizik od nastanka tromboza). U nekim studijama je ukazano i na mogući pozitivan učinak na normalizaciju krvnog pritiska, kao i lipidnog statusa (trigliceridi, LDL).

Voćna salata sa kivijem

Odlično rešenje, ali kivi sadrži enzime koji jestivi deo plodova čine mekšim, a aktiviraju se istog trenutka kada ga rasečemo ili oljuštimo. Zbog toga je preporučljivo da, ukoliko pravite voćnu salatu, seckanje kivija ostavite za kraj.

Snaga antioksidanasa raste sa zrelošću tog voća, pa je najbolje jesti isključivo doovoljno zrele plodove koji nisu tvrdi.

2-3 kivija dnevno daće šansu vašem organizmu da oseti sve dobrobiti ovog voća...šta čekate?

 

Reference:

Effects of kiwi fruit consumption on platelet aggregation and plasma lipids in healthy human volunteers.

Duttaroy AK, Jørgensen A.

Platelets. 2004 Aug;15(5):287-92.

Inhibitory effects of kiwifruit extract on human platelet aggregation and plasma angiotensin-converting enzyme activity.

Dizdarevic LL, Biswas D, Uddin MD, Jørgenesen A, Falch E, Bastani NE, Duttaroy AK.

Platelets. 2014;25(8):567-75. doi: 10.3109/09537104.2013.852658. Epub 2013 Nov 12.

Kiwifruit: our daily prescription for health.

Stonehouse W, Gammon CS, Beck KL, Conlon CA, von Hurst PR, Kruger R.

Can J Physiol Pharmacol. 2013 Jun;91(6):442-7. doi: 10.1139/cjpp-2012-0303. Epub 2013 May 15. Review.

Kiwifruit decreases blood pressure and whole-blood platelet aggregation in male smokers.

Karlsen A, Svendsen M, Seljeflot I, Laake P, Duttaroy AK, Drevon CA, Arnesen H, Tonstad S, Blomhoff R.

J Hum Hypertens. 2013 Feb;27(2):126-30. doi: 10.1038/jhh.2011.116. Epub 2012 Jan 19.

 

 Slavisa_profil_pic

Branka Patić Macan
urednik