You are here

Kokice kao zdrav obrok

 

Antioksidansi su veoma poželjni u svakodnevnoj ishrani. Zapravo, verovatno lošu ishranu nikako ne može da zameni (čak ni kvalitetna) suplementacija. Pored dobro poznatih antioksidanasa u voću i povrću, nedavno je na naučnom skupu predloženo da kokice mogu biti odličan izvor ovih važnih materija. Verujemo, da vam kao ni nama na pamet nije palo da se počastite kokicama zbog njihovog efekta na zdravlje. Izgleda da činija kokica pred televizorom i nije tako loša opcija.

Naime suština novih dokaza prezentovanih na naučnom skupu u San Dijegu krajem marta ove godine, govore o tome da se u kokicama nalaze koncentrovane količine antioksidanasa jer u kokicama ima svega 4% vode. Ako to uporedite sa činjenicom da u voću i povrću ima i preko 90% vode onda je jasno da su u voću antioksidansi rastvoreni u vodi zapravo na neki način „razblaženi“ tj nalaze se u manjim koncetracijama u samom voću. Slično poređenje može da se napravi i između sušenog i svežeg voća u smislu da je sušeno jednostavno koncetrovano .

Antioksidansi koji su u kokicama aktivni zovu se polifenoli i sličnog su dejstva polifenolima iz crne čokolade, pa čak i zelenog lisnatog povrća.

Pored antioksiansa kokice su bogate i vlaknima jer su praktično neobrađeno zrno i samim tim nisu izgubile ništa na vrednosti obradom, što se dešava sa većinom drugih žitarica. Unosom kokica, vi praktično jedete najintegralniju vrstu hrane.

Naravno naučnici ne poriču da kokice mogu da zamene sveže voće i povrće. Ovo naročito važi za kokice koje pečete u mikrotalasnoj ii one koje kupite na ulici. Ovakvo spremljene kokice imaji i do 50% masti i svakako ne spadaju u zdravu hranu. Ono što se preporučuje jeste kokanje na malo ulja ili bez ulja i tek onda imate zdravu užinu.

Za kraj kratko podsećanje da su antioksidansi ti koji nas brane od posledica hroničnih bolesti ali i skraćuju vreme akutnih bolesti, usporavaju starenje, sprečavaju nastanak raka , ateroskleroze…

 

 

 

Daniela_potpis_fotografija