You are here

Lekovita čokolada

image

 

Sastojci biljaka - flavonoidi nalaze se u voću, povrću, čaju i crnom vinu. Flavonoide, već dugo, lekari smatraju poželjnim za ljudsko zdravlje. Prema nalazima jedne nove studije – flavonoidi se mogu naći i u čokoladi.

Pomenuto istraživanje je u Italiji sproveo jedan američki lekar. On je testirao svega 20 pacijenata, isuviše malo da bi bilo opravdano pisati recepte za čokoladu. Međutim rezultati su bili značajni. Kod pacijenta koji su dve sedmice svakodnevno jeli tablu crne čokolade, smanjen je krvni pritisak i imali su bolju cirkulaciju od onih koji su jeli belu čokoladu, u kojoj nema flavonoida.

choco2Pacijenti su takođe pokazali slabiji nivo holesterola. Ključni sastojak crne čokolade je kakao, koji je bogat flavonoidima. Šakolad je međunarodni proizvođačc fine čokolade. Vlasnik radnje koja prodaje tu čokoladu u Vašingtonu, Sem Abulhosn, kaže da je već primetio efekte te studije na biznis.

Ipak ne bi trebalo preterivati. Učesnici studije dobijali su po oko 100 grama dnevno. Lekari stoga kažu da - ako vodite računa o težini - čokolada i nije baš najbolji način da konzumirate flavonoide.