You are here

Male promene koje kile znače

image

Ako se mučite da skinete kilograme nemojte izbaciti ni jedan makronutrijent (UH, belačevine i masti). Na ovaj način ćete duže ostati pri dvojim odlukama i posebnom načinu ishrane (dijeti) i neće vam biti teže nego što treba da bude. Sa druge strane ako zamenite deo UH sa belančevinama pomoćiće vam da počnete da gubite te kile – ovo zato što varenje belančevina zahteva više energije i stvara veći osećaj sitosti. Takođe istraživanja su pokazala da kad povećamo unos proteina efikasnije se smanjuje unos kalorija. Naravno ovo ne znači da treba da jedete samo proteine, ali svakako možete povećati unos namirnica bogatih proteinima kao što su meso, jaja,riba, sir, kiselo mleko, pasulj, sočivo, lešnici, bademi i orasi.

prot2Manje jedite između obroka. Jeste da vam treba 5 obroka dnevno ali svaki se računa. Naime što pojedete između obroka zapravo može biti taj višak koji vam i pravi ekstra kg koji vam ne trebaju. Trebaju vam samo tri velika obroka i dva mala tipa voća ili lešnika i to je to. Ništa između. Takođe, nekim ljudima je sasvim dovoljno i da imaju tri obroka na dan pa ako ste vi jedan od njih nema potrebe za dodatnim obrocima.

Ako ne podnosite vežbanje počnite sa suplementacijom kofeinom. Ne treba vam možda ni sagorevač samo početni inicijalni motiv da se pokrenete. A kad uzmete malo kofeina i kad se pokrenete možda vam posle neće ni trebati suplementacija jer će te se prirodno „navući“ na endorfine (hormone sreće) koji se luče tokom vežbanja. Drugi način da se pokrenete jeste da stavite slušalice i na svom telefonu, iPodu ili čemu god vam odgovara pustite vašu omiljenu muziku. Ovako će vreme na traci ili na biciklu brže proći a vi ćete sagorevati kalorije bez pola muke. I znajte da se svaka potrošena kalorija računa. Nema veze za početak da li su to tegovi ili trčanje ili bicikli ili šetanje -  da bi mršavili morate potrošiti više nego što unesete prema tome, matematika je jasna – trošite više i gubićete kilograme.prot4

Spavajte dosta. O ovome smo već nekoliko puta pričali ali nikad dosta hvale kvalitetnog sna – bez dobrog odmora nema napretka,. A samo dobro naspavani možete da odgovorite izazovima svakodnevnog života kao što su slave i rođendani. Što ste umorniji i pospaniji to imate manje kontrole nad svojom gladi.

Gubljenje kilograma nije velika nauka, ali zahteva dosta truda i volje. Prečice do uspeha nema, prema tome naoružajte se pre svega strpljenjem i istrajnošću i krenite u nove pobede uz ovih par jednostavnih ali važnih saveta.

 

 

 

 

Daniela_potpis_fotografija