You are here

Masti u ishrani - preporuke

image

U mesnoj ishrani, karakterističnoj za razvijene zemlje, 45% kalorija potiče od masti, sto je veoma visok procenat. Sa druge strane, očigledna je povezanost između ukupne količine masti u ishrani i opasnosti od dobijanja nekih vrsta raka (dojke, prostate, debelog creva).

Za sve vas koji ste na visokoproteinskim dijeta uvek je važno voditi računa o masnoći koje unosite. Naime samim povećanjem unosa proteina veća je šansa da ćete uneti više od preporučenih 30% ukupnog kalorijskog unosa. Sa druge strane čak i da se to dogodi nije toliko štetno ako se trudite da izbegavate zasićene masti koje su uzrok stvaranja naslaga na krvnim sudovima a odetle bolesti kao što su povećan srčani pritisak, infarkt, šlog, bolesti bubrega.

Hrana koju zbog visokog sadržaja masti treba izbegavati:

  • Proizvodi od prerađenog, konzervisanog mesa (presovana šunka, viršle, salame, kobasice)

Ove prozivode svakako treba izbaciti iz ishrane u potpunosti. nema ništa toga što ne možete uneti drugim vrstama hrane a mnogo toga što ćete štetno uneti ovim proizvodima. Od velike količine soli koja nadima a time i sprečava da vas se lepo videti mišići, preko brojnih drugih konzervanasa.oil4

  • Punomasni sirevi (tipa feta, ovčiji, bri, kačkavalj) i kajmak

Ako imate porodičnu istoriju srčanih oboljenja onda za vas nikako nisu sirevi sa puno masnoće. Sa druge strane ne morate svoju ishranu ograničiti na Ella sir, slobodno ponekad uzmite i posni sir sa pijace kao i druge sireve sa do 10% mlečne masti koje možete naći u samouslugama.

  • Masno meso, rebra, pačetina

Masno meso možete unositi ponekad ali nemojte stalno. Pileće belo svima ponekad dosadi, ali ne morate ga baš odmah zameniti svinjetinom. Opredelite se za neku srednju varijantu kao što su junetina i teletina.

  • Puter, margarin (najviše: 3 kafene kašike dnevno)

Više putera, manje margarina ako već nečim mažete parče hleba. Zapravo margarin slobodno zaboravite, a puter koristite veoma umereno (čak je i preporučljiv ako ga kombinujete sa kašikom maslinovog ulja za prženje hrane na malo masti).

  • Ulje (najviše: 3 kafene kašike dnevno)

Menjajte vrstu ulja koju koristite – preko sucokretovog, do bundevinog i lanenog svakog meseca promenite koje ulje koristite. Ipak bez obzira na poreklo oil2ulja 3 kafene kašike na dan su sasvim dovoljna količina.

  • Majonez (najviše: 3 kafene kašike dnevno)

Ako ne možete bez njega, onda ga koristite umereno, a možda najbolje da promenite ukus pilećem belom ili drugom „suvljem“ mesu,

  • Ulje (ili razni masni prelivi) za salatu - ne više od 1 supene kašike dnevno

Hladno ceđena ulja koristite za začinjavanje salate, ali uzmite svega 1 kafenu kašiku.

  • Semenke, orasi, lešnici, bademi, kikiriki - ne više od 3 supene kašike dnevno

Uzmite ove izvore dobrih masti za lepu i zdravu užinu.

 

Daniela_potpis_fotografija