You are here

Nagradite telo ceđenim sokovima

Sveži ceđeni sokovi su opšte poznata i veoma zdrava opcija za svakog od nas. Ceđeni sokovi su pravi izvor vitamina i minerala i uvek su dobro došli, kako kod sportista, tako i kod ostalih ljudi. Ako pogledamo muskulaturnu potrošnju recimo u toku jednog jiu jitsu ili mma treninga, dolazimo do logičnog zaključka da je telu neophodan konkretan oporavak.

Ceđeni sokovi pomažu telu da se brže oporavi od intenzivnog treninga, a istovremeno poboljšava i atletske performanse. Određene vrste ceđenih sokova mogu poboljšati mušku zdravstevenu funkciju i seksulano zdravlje, a takođe su dobri u saniranju posledica mamurluka.

Ceđeni sokovi imaju višestruke koristi po naš organizam, a evo i nekoliko prednosti koji mogu poboljšati vaš jiu jitsu, mma ili neki drugi sport kojim se bavite :

- Ceđeni sokovi prave alkalnu sredinu u telu. Ako je telo alkalno, automatski se brže oporavlja od napornih treninga i biva osveženo. Sok od ceđene pomorandže je čest u ovim situacijama.

- Smanjuju potrošnju kiseonika prilikom vežbanja, što bi u terminima nauke značilo povećanje efikasnosti kardio vaskularnog i respiratornog sistema. Izuzetno bitna stavka kod svih borilačkih veština.

- Ceđeni sokovi, u kombinaciji sa repom, vas čine eksplozivnijim jer aktivira mišićna vlakna zadužena za tu vrstu snage. Kombinacije ceđenog povrća su takođe veoma efikasne za poboljšanje krvne slike.

- Ceđeni sokovi smanjuju krvni pritisak i poboljšavaju protok krvi povećavajući sadržaj NO (azot monoksida) u našem telu. Ovakvi sokovi deluju isto kao i suplementi koje koristimo pre treninga.

- Pojačana izdržljivost je još jedna stavka u nizu koja podiže vaše sportske performanse. Kuriozitet predstavlja i korišćenje ceđenih sokova u biciklizmu, više od deset godina, što biciklistima daje neophodnu izdržljivost prilikom napornih trka.

- Sportisti, kao i svi drugi ljudi, ponekad vole da se opuste i popiju koju čašicu više. Ceđeni sokovi i u ovakvim slučajevima dolaze kao prava podrška jer povećavaju sposobnost tela da detoksikuje jetru.

Uživajte u raznim kombinacijama ceđenih sokova. Živeli!

 

Foto: MaxPixel, Pxhere

 

Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine