Avena sativa, tj. ovas je veoma otporna žitarica koja uspeva i u uslovima u kojima druge žitarice ne mogu. Često pominjane ovsene pahuljice se prave tako što se ovas pari i presuje, a nekada i usitnjava.
Svi mi koji kupujemo ovsene pahuljice trebalo bi da obratimo pažnju na prisustvo plesni, jer sve žitarice mogu sadržati plesni i njihove toksine, tako da je jedna od preporuka nutricionista da ih kupujemo u manjim pakovanjima (što može biti opterećujuće za kućni budžet). Elem, ono što je najbitnije je da ovsene pahuljuce uvek kupujemo upakovane (pakovanje intaktno), sa jasno vidljivom deklaracijom, datumom proizvodnje i pakovanja.
Ovsene pahuljice su u različitim varijantama zastupljene u ishrani svih onih koji žele kvalitetan izvor ugljenih hidrata i dijetnih vlakana. Bilo da ih konzumirate sa jogurtom ili mlekom, uz dodatak suvog grožđa, meda i cimeta, u „home made“ musliju uz dodatak orašatih plodova, sa jajima ili vašim omiljenim proteinskim suplementom ovsene pahuljice su postale simbol zdravog doručka.
Ne zaboravimo da se ovas smatra bezglutenskom žitaricom, tako da je idealna zamena žitaricama bogatim glutenom. Ovas je bogat antioksidantima kao što su vitamin E, cink i selen. Cink i selen imaju važne imunostimulatorne funkcije, a i koenzimi su mnogih bitnih enzima u našem telu. Antioksidans avenantramid postoji samo u ovsu i sprečava oksidaciju LDL holesterola (lošeg holesterola) i njegov loš uticaj na krvne sudove - štiti krvne sudove od „gomilanja“ masnih naslaga tj. od ateroskleroze.
Podsetimo da su antioksidanti bitni ne samo za dobar i svrsishodan imuni odgovor, već i za oporavak od napornih treninga.
Pored toga u ovsu se nalazi i dosta magnezijuma (poznati borac protiv grčeva) i gvožda (nehem oblik gvožđa). Ipak, ovsene pahuljice su najpoznatije po svom bogatom sadržaju vlakana. Rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna su neverovatno važna za naše zdravlje, a zadužena su i za osećaj sitosti koji ostaje dugo nakon pojedene porcije ovsenih pahuljica. Vlakna su takođe zadužena i za niži glikemijski indeks koji karakteriše ovsene pahuljice, a to je i razlog zašto ih nazivamo „zdravim“. Jedno od rastorljivih vlakana kojima je ovas bogat je beta-glukan. Beta-glukane možemo naći u ovsu, ječmu, kvascu i osim što povoljno deluju na imunitet i pomažu u borbi protiv infekcija, dobar su saveznik u regulisanju nivoa holesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da uzimanje 3g vlakana iz ovsa svakodnevno, smanjuje nivo lošeg holesterola za 8.23%. Isto tako, velika američka studija pokazala je da su muškarci koji su jeli činiju ovsenih svako jutro imali 29% manji rizik od srčanih oboljenja.
Veliki problem u današnje vreme predstavlja „pomama“ za ovsenim kašama „iz kesice“. Svima je u prvom planu ovas zbog zdravstvenih blagodeti, ali u „kupovnoj“ ovsenoj kaši nije samo ovas, već je tu i šećer, dodatne arome i sl.!
Tu su i te divne „žitarice za decu“ koje mnogi proizvođači oplemene čokoladom, dodatnim aromama, hidrogenzovanom biljnom mašću (čista trans mast) i naravno, šećerom! Znate one čuvene izjave – jao, ovsene pahuljice su bljutave, ali zato je ovsena kaša iz kesice ili pak „gotov proizvod na bazi žitarica“ (tu možemo da svrstamo i dijet keksiće) ukusniji!
Samo jedan pogled na deklaraciju pokazaće vam da uglavnom sve „kupovne pahuljice“ (čokolino i sl.) sadrže između 20 i 30 grama šećera na 100 grama proizvoda, odnosno četiri-pet kašičica šećera. Dakle, dobili ste prerađenu žitaricu, a tokom prerade žitarica nestaju mnoge njihove hranljive materije, a „naduvani proizvod“ je ukusan koliko i listovi novinskog papira. Kako bi imale prihvatljiv ukus, dodaje im se šećer, arome, itd.
Vešt marketinški trik koji uspeva kod naivnih! Ne dozvolite sebi da budete zavedeni!
A kako onima koji su zavedeni „čulom ukusa“ približiti ovsene pahuljice?
- skuvajte šolju ovsenih pahuljica u vodi ili mleku, ocedite i pomešajte sa lešnicima, orasima, seckanim bananama, jabukama ili suvim grožđem i eto ovsene kaše!
- sameljite ovsene pahuljice i koristite brašno za pravljenje palačiniki; nafilujte palačinke svežim bobičastim voćem / dodajte jaja, meso
- prelijte ovsene whey proteinom i dodajte borovice…
Rešenja uvek ima, ako ima i mašte! Prijatno!