Jaka glad je osećaj koji obuzima čoveka i to obično glad za kaloričnim bombama koje onda gutamo u prevelikim količinama. Tada se dešava mehanizam jedenja protiv sopstvenog razuma.
Poneki u takvoj situaciji jedu u velikim količinama pice, testenine, čips, kolače, čokolade, torte i slično, i to u veoma kratkom vremenu. Obično se pri napadu jake gladi daje prednost gutanju slatkih stvari i hrane bogatom masnoćom i ugljenim hidratima. Hrana bogata šećerom i lako varljivim ugljenim hidratima kao žitarice i krompir pomažu brži rast serotonina. Eksperti nazivaju ljude koji imaju često napade jake gladi serotonin zavisnicima. Taj hormon sreće nam daje osećaj opuštenosti, ravnoteže i unutrašnjeg mira i zadovoljstva.
Jaka glad i dijeta
Mnogi ljudi prvi put u životu sreću se sa neizdrživom gladi upravo onda kad započnu s nekom dijetom. Često upravo agresivne dijete koje obećavaju skidanje pet kilograma sala u deset dana, koje su jako restriktivne i izgladnjuju čoveka, dovode do fenomena jake neizdržive gladi. Glad se dešava upravo onda kada se ne sme ništa jesti. Tada se dešavaju seanse prežderavanja, osećaja krivice i panike.
Zašto se to dešava upravo kod agresivnih dijeta?
Zato što se naš centar za opstanak u mozgu dovodi u stanje alarma kada uđemo u agresivnu dijetu. Tada mozak šalje jedan značajno pojačani signal gladi kako bi zaštitio organizam od izgladnjivanja. Prilikom izgladnjivanja pada nivo šećera u krvi na jako nizak nivo i zbog toga telo odmah zahteva brzo pristupačne ugljene hidrate kao što su slatkiši i slično.
Uzimanjem slatkiša, rafinisanih žitarica i krompira odjednom skače nivo insulina u krvi. Njegova je funkcija da brzo smanji nivo šećera u krvi i sav višak uskladišti u salo. Taj visoki nivo insulina na taj način jako brzo smanji nivo šećera u krvi i mi smo vrlo brzo opet jako gladni. Takve metode skidanja kilograma koje idu sistemom izgladnjivanja kod većine ljudi dovode samo do još većih frustracija, nedoumice i odustajanja jer vode u začarani krug izgladnjivanja i jake goruće gladi. Dodatni jako nepovoljni efekt sistema izgladnjivanja je da nakon nekoliko dana značajnog smanjenja unosa kalorija, telo počinje usporavati metabolizam i kreće na jednu novu tzv. štedljiv nivo funkcionisanja i potrošnje energije. Taj štedljivi nivo funkcionisanja metabolizma ima za posledicu da se pri fizičkim aktivnostima gubi manje energije i time gubi i manje sala ali se istovremeno pri istom nivou uzimanja hrane počinju taložiti nove masne ćelije jer telo radi štedljivo i skuplja salo za budućnost pošto živi u režimu i uslovima nedostatka hrane.
Šta nam onda preostaje da uradimo ako želimo da skinemo naslage sala?
Kako skinuti kilograme ako ne gladovanjem? Bilo koja kratkoročna dijeta može imati samo kratkoročne efekte. Za stvarno skidanje sala i onda zadržavanje postignute težine dolazi u obzir samo dugoročna promena ishrane koja nam je prijatna i koja nas ne dovodi do jakog osećaja gladi i osećaja da nešto gubimo ili da se nečega odričemo.
Hrana bogata proteinima, ugljenim hidratima iz povrća i umereno iz žitarica, dobre masti iz koštunjičavih plodova i ribe, uz često menjanje namirnica dovodi do zdravog osećaja sitosti i ne uzrokuje osećaj jake gladi. Zdrava ishrana je koncept za dugoročno skidanje suvišnih naslaga sala. To nije neka dijeta koju na silu držimo neko vrieme i onda kad odustanemo od nje, ponovno padamo u stare zamke i novo gomilanje sala. Zdrava ishrana je doživotni put ispravnog i prijatnog življenja koja uz redovno i umereno bavljenjem sportom donosi dugoročno i stabilno oslobađanje od suvišnih kilograma.



