You are here

Nije sve tako crno uz crni čaj

Crni čaj je jedan od čajeva koji se najviše upotrebljavaju „na zapadu“, pre svega u Engleskoj, kod nas je poznat i pod nazivom „indijski čaj“. Crni čaj potiče iz „čajne porodice“ Camellia sinensis, a proizvodi se uglavnom u Indiji, Šri Lanki i Kini. Ovaj napitak dobija svoju bogatu i snažnu boju tek pošto se obradi. Obrada čaja je zapravo veština koja razlikuje čajeve jedne od drugih (crni, beli i zeleni čaj). Listovi crnog čaja prolaze kroz punu oksidaciju i fermentaciju, što ovom čaju daje tipičnu boju i ukus.

Dok zeleni čaj gubi svoj ukus nakon otprilike godinu dana, crni čaj ga „čuva“ godinama. Zbog toga se crni čaj u prošlosti koristio kao „sredstvo za razmenu“ u trgovini, a komprimovan „čaj u kockama“ se koristio kao novac u Mongoliji i na Tibetu. Za vreme kineske dinastije Tang je korišćen i kao farba za tkanine.

Iako su listovi crnog čaja potpuno oksidisani, sadrže brojne važne antioksidanse i slične supstance koji će „lečiti“ i vaše telo i um.

Kao i kod zelenog čaja, tako i kod crnog čaja prisutan je bogat sadržaj flavonoida, koji ga čine odličnim zaštitnikom zdravlja srca i krvnih sudova, i preventivom od nastanka krvnih ugrušaka.

Redovna konzumacija crnog čaja doprinosi boljoj regulaciji šećera i holesterola u krvi.

Neka istraživanja pokazuju da redovna konzumacija crnog čaja može smanjiti rizik za oboljevanje od koronarnih bolesti( bolesti srčanih krvnih sudova) za čak 50%.

Istraživanja iz 2009. godine ukazuju na to da redovna konzumacija crnog čaja sprečava mogućnost i za nastanak moždanog udara.

Istraživanja sprovedena na ljudima starije životne dobi, pokazala su da redovna, umerena konzumacija crnog čaja smanjuje rizik oboljevanja od dijabetesa tipa 2.

Crni čaj doprinosi i zdravlju usta i zuba, smanjujući nastanak zubnih plakova, kao i rast i razvoj bakterija uzročnika karijesa. Polifenoli, bitni sastojci crnog čaja, održavaju normalnu „bakterijsku floru“ usne duplje, delujući i na enzimsku aktivnost bakterija izazivača karijesa i zubnih plakova.

Već pomenuti polifenoli spadaju u red najjačih antioksidanasa u prirodi, koji se uspešno nose sa oštećenjima DNK, izazvanim duvanskim dimom i drugim zagađivačima iz spoljašnje sredine.

Još jedan bitan sastojak crnog čaja su i katehini koji u kombinaciji za polifenolima ostvaruju i anti-tumorsku aktivnost. Neka istraživanja pokazuju pozitivan uticaj redovne konzumacije crnog čaja na smanjenje verovatnoće za nastanak karcinoma jajnika kod žena.

Iz crnog čaja je izolovano jedinjenje nazvano TF-2, za koje je utvrđeno da „ubija“ ćelije kolorektalnog karcinoma.

Crni čaj sadrži i L-teanin, amino kiselinu, koja se smatra direktno odgovornom za „borbu protiv stresa“. Utvrđeno je da L-teanin ima niz korisnih svojstava, od snižavanja nivoa holesterola i triglicerida u krvi, borbe protiv gojaznosti pa do poboljšanja raspoloženja, pamćenja i pažnje, kao i prevencije moždanog udara, borbe protiv demencije. Smatra se da L-teanin neutrališe skoro sve negativne aspekte prisutnog kofeina. Tu su i pozitivni efekti kod obolelih od Parkinsonove bolesti.

Fitohemijska kombinacija sadržana u crnom čaju doprinosi i zdravlju koštano-zgobnog sistema, i manjoj verovatnoći za nastanak osteoporoze(gustina kostiju) i artritisa. Smatra se da crni čaj sadrži jedinjenja, koja inhibiraju( blokiraju) aktivnost enzima ciklo-oksigenaze koja je zadužena za nastanak „medijatora“ upalnih procesa( COX-2) u ljudskog telu...

Crni čaj sadrži „alkilamin antigene“ koji se smatraju stimulatorima adekvatnog i blagovremenog imunog odgovora. A tu su i tanini koji se smatraju jednim od najboljih zaštitnika od virusnih infekcija, pre svega izazivača gripa i stomačnih virusa.

Tanini doprinose i boljem funkcionisanju našeg sistema organa za varanje, kao i boljem i svrsishodnijem varenju i normalizaciji produkcije želudačne kiseline.

Pored kofeina, crni čaj sadrži teofilin, još jedan član porodice metiksantina( kofein, tebromin, teofilin), koji je jači stimulans, diuretik i ima efekta i na širenje disajnih puteva...

Katehini + Polifenoli + L-teanin + Teofilin + Kofein = jedna od najboljih, prirodnih „fat burning“ kombinacija ikada!

Inače, crni čaj ima skoro upola manje kofeina od kafe ( 20-50 mg po šoljici), ali, da bi se minimalizovale sve negativne posledice kofeinskog predoziranja, umeriti se sa upotrebom i ograničiti je na 2-3 šoljice crnog čaja dnevno...u većim količina, crni čaj negativno utiče i na resorpciju gvožđa!

Da bi sačuvali sve korisne sastojke i maksimalno uživali u aromi crnog čaja, bitan je i način pripreme crnog čaja...

Spremanje crnog čaja zahteva višu temperaturu u odnosu na beli i zeleni čaj...Dovedite vodu do tačke ključanja, oko 91-95 stepeni i prelijte je preko listova čaja.

Neka tako odstoji 3-5 minuta i potom promešajte. Dozvolite listovim čaja da se „isprave“ i mešajte čaj u čajniku.

Zagrejte vaš čajnik da bi se održao ukus čaja, i izbegavajte duže natapanje, zbog „gorčine“...

„Crni čajevi“ idu dobro sa dodacima.

Međutim, treba imati na umu da se „dodavanje“ vrši samo posle pripreme čaja, u protivnom će se ukus čaja „pokvariti“...i naravno, ne zaboraviti, da mleko smanjuje „korisnost“ crnog čaja.

Preporuka za hladne zimske dane, crni čaj sa đumbirom...jako pogodna je i kombinacija sa cimetom.

Nije sve tako crno, uz crni čaj...

Slavisa_profil_pic