Zavodljivog ukusa koji obiluje aromom, origano predstavlja jedan od najčešće korišćenih začina na svetu. Stari Grci primenjivali su ulje origana za lečenje rana, zmijskih ugriza i disajnih puteva, u srednjem veku u Evropi je korišćeno za lečenje infekcija, a danas postoji sve više dokaza o njegovim lekovitim svojstvima. Iza bogatstva ukusa origana krije se hranljiva i lekovita elektrana koja obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i drugim sastojcima zbog kojih je svrstan u najjače prirodne antibiotike.
U medicinskim krugovima naučnici su odavno svesni potencijala origana, a naročito je cenjeno njegovo ulje koje po važnosti često porede sa naftom. Ulje se dobija od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije kako bi se sačuvala sva lekovita svojstva. Ovo ulje je pokazalo svoju moć kao prirodni antibiotik, sredstvo protiv gljivica i parazita, posebno kandide, virusa ( virusa gripa i zaušaka ), a često preuzima i ulogu antialergijskog agensa. Među 52 testirane biljke, samo je ulje origana delovalo na Candidu Albicans, E-coli, salmonelu i Pseudomonas aeruginosa ( ovu bakteriju je jako teško lečiti jer je vrlo često otporna na antibiotike ). Za razliku od sintetičkih antibiotika, bakterije ne mogu razviti imunitet na prirodne antibiotike poput ulja origana. A ipak, to je samo vrh ledenog brega kada je reč o prednostima origana.
Najvrednija lekovita supstanca u ulju origana je karvakrol - sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva, a tu su još i timol koji poboljšava rad imunog sistema pored primarnog dejstva protiv gljivica, pinen, terpeni, kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe, kalijum, bakar, bor, vitamin A, C i niacin. Svaki od ovih sastojaka je zasebno značajan, a u sadejstvu čine dobru odbranu organizma od infekcija, grčeva, lošeg varenja i drugih hroničnih stanja. Kao član porodice mente , origano se visoko rangira u odnosu na ukupan sadržaj antioksidanasa. Prema podacima preventivnog centra, sušeni origano je na petom mestu na skali sredstava koja apsorbuju i na taj način neutrališu slobodne radikale (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) scale ), koja meri antioksidativnu aktivnost hrane i biljaka. Ulje origana takođe pokazuje potencijalni antikancerogeni efekat i ima antioksidativnu aktivnost sličnu vitaminu E, zahvaljujući rosmariničnoj kiselini. Istraživači su testirali i delovanje karvakrola na ćelije raka prostate. Ispostavilo se da karvakrol izaziva "apoptozu" - samouništenje ćelija raka. Slično istraživanje objavljeno 2008. u "African Journal of Biotechnology " potvrdilo je antioksidativnu snagu ulja origana koristeći dve različite laboratorijske analize.
Origano se tradicionalno koristi u Maroku kod poremećaja varenja, grčeva i dijareje . Postoje ograničeni klinički dokazi koji bi ukazali na efekte origana u ljudskoj populaciji, međutim, studija objavljena 2010. u " Journal of Medicinal Food" pokazala je da ulje origana poboljšava probleme sa varenjem kod pacova.
Svojim antizapaljenskim efektom origano može biti od koristi u prevenciji mnogih hroničnih bolesti ( glavobolje, osteoporoze, hroničnog umora ), kožnih oboljenja ( gljivična oboljenja kože, atletsko stopalo ), a takođe je značajan u prevenciji metaboličkog sindroma koji karakterišu gojaznost, povišeni pritisak, povišene masnoće u krvi te se savetuju kao sastavni deo ishrane gojaznih osoba. Nova istraživanja pokazuju ulje origana kao efiksno sredstvo u borbi protiv kolitisa, bez štetnih nuspojava i mogućnost regeneracije ćelija jetre ( Phytomedicine ), a za one koji vežbaju, značajan je i podatak da olakšava bolove u mišičima i zglobovima, pospešuje oporavak kod povreda, uganuća, zapaljenja tetiva što ga čini dobrim saveznikom fizički aktivnih osoba.
Do sada smo već naučili da je dobro slušati savete naših predaka koji su bili poznati po dobrom zdravlju i dugovečnosti, te možemo, u iščekivanju novih informacija, koristiti origano u ishrani na osnovu pređašnjeg iskustva.
Literatura korišćena u izradi teksta
1: Srivatstava A, Ginjupalli K, Perampalli NU, Bhat N, Ballal M. Evaluation of the properties of a tissue conditioner containing origanum oil as an antifungal additive. J Prosthet Dent. 2013 Oct;110(4):313-9.
2: Moore-Neibel K, Gerber C, Patel J, Friedman M, Jaroni D, Ravishankar S. Antimicrobial activity of oregano oil against antibiotic-resistant Salmonella enterica on organic leafy greens at varying exposure times and storage temperatures. Food Microbiol. 2013 May;34(1):123-9.
3: Škrovánková S, Mišurcová L, Machů L. Antioxidant activity and protecting health effects of common medicinal plants. Adv Food Nutr Res. 2012;67:75-139.


