Svi znamo koliko su ovsene pahuljice zdrave i da bi trebalo da ih jedemo, ali mnogima su one nepodnošljivog ukusa. Evo par predloga uz koje možete vaš doručak učiniti interesantnijim, ukusnijim i još zdravijim!
Kakav je Vaš doručak? Da li ste od onih koji ne mogu da smisle hranu u prvih 4-5 sati od ustajanja, ili ste od onih koji u prvoj pekari kupe neko pecivo, ili pazite na ishranu i za doručak unosite složene ugljene hidrate za dugotrajnu energiju?
Ovsene pahuljice su jako zdrave i ako ih do sada niste jeli probajte ih, mogu se spremiti na više načina i biti zaista ukusne. Najpre, ovsene ne sadrže gluten. Bogate su antioksidantima i sadrže vitamin E, cink i selen. Pored toga u ovsenim se nalazi i visok sadržaj magnezijuma i gvožđa. Ovas štiti krvne sudove, bogat je vlaknima. Ako ove pahuljice budete jeli za doručak sigurno ćete biti siti duže vreme jer su u pitanju složeni ugljeni hidrati, bićete zdraviji i imaćete jači imunitet, više energije i imaćete bolju probavu. Da li zvuči dovoljno dobro da bi ste ih ubacili u svoju ishranu?
Predlozi kako da spremite ovsene:
- Ovsene pomešane sa jogurtom ili mlekom
- Ovsene pomešajte u mleku i dodajte malo suvog grožđa i kašičicu-dve cimeta (začina koji takođe utiče na stabilnost nivoa šećera u krvi)
- Skuvajte ovsenu kašu i dodajte kašiku meda i cimet
- U ovsenu kasu dodajte sitno seckanu jabuku, banane, koštunjavo voće poput badema ili lešnika i dodatno obogatite svoj obrok
- U skuvanu ovsenu kašu dodajte brusnice
- Pomešajte whey protein (razmućen u vodi ili mleku) sa ovsenim pahuljicama i imaćete odličan ugljeno hidratni- proteinski miks
- Potopite ovsene u soku od jagode, ostavite u frižideru par sati i posle dodajte whey protein od jagode
- Ako su vam i dalje neukusne, kupite musli bez šećera i u šolju stavite pola ovsene pahuljice – pola muslija sa raznim dodacima
- U tiganju pecite kajganu kojoj ćete dodati ovsene pahuljice i mešajte zajedno, ovsene će postati mekše, i na kraju dekorišite maslinama
- Sameljite ovsene u mlinu za kafu, dobićete fino integralno brašno, dodajte belanca i pola šolje mleka i testo za palačinku pecite u tiganju. Dobićete izvrsne palačinke koje možete namazati npr. paštetom od tunjevine, jaja i začina (koju sami možete napraviti) ili dodajte neko povrće.
- Pomešajte zajedno ovseno brašno (ovsene pahuljice samlevene u mlinu za kafu) i dodajte mericu whey proteina, 2-3 jaja, cimet, kikiriki puter, mleko i vodu dok ne dobijete smesu kao za palačinku i pecite na tiganju, posebno lepo sa whey-om od čokolade, možete da pravite i muffin-e
- Takođe možete peći keks od ovsenog brašna i raznih semenki (lan, bundeva)
Toliko od mene, a sada želim da čujem vaše predloge!
Prijatno :)