You are here

Podmladite se uz resveratrol

Resveratrol predstavlja hit-antioksidans, već skoro deceniju. Snagom svog učinka i dokazanim korisnim efektima zaslužuje da mu posvetimo pažnju.

Šta je resveratrol?

Resveratrol je antioksidans iz grupe flavonoida, normalno prisutan u većim količinama u crnom grožđu(kožica), crnom vinu, kakau i crnoj čokoladi, borovnicama, brusnici, drugom bobičastom voću, dudinjama...

Koja je uloga resveratrola?

Resveratrol kod biljaka ima zaštitnu ulogu. Štiti ih od previše UV-zračenja, gljivičnih infekcija, kao i efekata naglih klimatskih promena.

Šta čini resveratrol tako magičnim za naše zdravlje i dugovečnost?

Smatra se da resveratrol aktivira SIRT1 gen, a samim tim i proizvodnju preslikanih proteina sa ovog gena koji štite naše ćelije od zapaljenja i oksidativnog stresa, kao dva osnovna uzroka starenja i hroničnih degenerativnih bolesti u vezi sa starenjem.

SIRT1 gen se smatra uglavnom neaktivnim, a jedina dva uzroka njegove aktivacije(ekspresije, kroz stvaranje odgovarajućih proteina) su gladovanje (restriktivan unos hrane), kao i resveratrol.

Resveratrol pokazuje svoj antioksidantni učinak kroz pojačano stvaranje enzima poput, superoksid-dizmutaze, glutation-peroksidaze, hem-oksigenaze i katalaze, kao i mnogih drugih koji aktivno učestvuju u borbi protiv slobodnih radikala (glavni uzroci oksidativnog stresa i starenja).

Smatra se da deo svojih zaštitnih uloga kada su u pitanju krvni sudovi, tj. brže zarastanje oštećenja endotela krvnih sudova (unutrašnji zid krvnog suda), duguje i svojoj sličnosti sa ženskim polnim hormonima(estrogenima), ali na nivou tkiva pokazuje selektivnu estrogensku aktivnost (agonist/antagonist), tako da su neželjeni efekti estrogenizacije kao kod flavona soje zanemarljivi.

Novija istraživanja pokazuju da su efekti resveratrola čak slični dejstvu nekih SERM(specifični estrogen receptorski modulatori – npr. tamoxifen-nolvadex), a ostvaruje i funkciju inhibitora aromataze (sprečava se pretvaranje testosterona u estrogen), a samim tim doprinosi i prirodnom testosteron-boost efektu.

Dokazano je da resveratrol utiče i na životni ciklus malignih ćelija, sprečavajući njihovu deobu, kao i aktivirajući samoubilački mehanizam apoptoze( programirana ćelijska smrt). Isto tako resveratrol sprečava rast "tumorske mase" blokirajući stvaranje krvnih sudova koji ishranjuju tumor ( zaustavljanje angiogeneze).

Svoj anti-tumorski efekat je najbolje pokazao kod tumora kože i digestivnog trakta.

Vredan pomena je i učinak resveratrola na enzime koji učestvuju u stvaranju medijatora zapaljenja, kroz blokiranje aktivnosti enzima iz grupe lipooksigenaze i ciklooksigenaze, tj. metabolizam arahidonske kiseline( dominacija „proinflamatornih” omega-6 masnih kiselina u ishrani).

Spektar pozitivnih efekata resveratrola obuhuvata i sprečavanje nastanka krvnog ugruška( sprečava se agregracija trombocita), a samim tim se i drastično umanje mogućnost za nastanak i razvoj kardio-vaskularnih bolesti, tu je bolja osetljivost na insulin( prevencija dijabetesa tipa 2), sprečavanje oksidacije LDL ( „lošeg holestreola”, kao preduslova razvoja ateroskleroze), sprečavanje neurodegenartivnih procesa, vaskularne demencije( poremećaji moždane cirkulacije), Alchajmerove bolesti...intelektualnog propadanja...

Resveratrol učestvuje i u produkciji dobro nam poznatog - NO( azot monoksida) koji je zadužen za vazodilataciju na nivou krvnih sudova u našem telu...tu je i anti-hipertenzivni efekat( regulacija krvnog pritiska)...

Potvrđeno je da doprinosi i boljoj izdrživosti u sportovima gde je to prioritet...čak se primenjuje u terapiji gojaznosti...a povezuje se i sa podmlađivanjem kože i UV-zaštitom...

I da, sve ovo je samo vrh ledenog brega benefita resveratrola...stay tuned - resveratrol is coming...

"In vino veritas" ili u vinu je istina - istina dugovečnosti...

Bez krajnosti...1-2 čaše kvalitetnog crnog vina( 2-7 mg resveratrola po litru) dnevno, malo crne čoklade, borovnica, bobičastog voća...eto eliksira zdravlja i dugovečnosti..."lekar leči, priroda isceljuje"...

P.S.

Resveratrol postoji i u formi suplemenata, preporuke za doziranje se kreću od 50 - 200 mg dnevno...ali bi trebalo obratiti pažnju na sadražaj ukupnog resveratrola, čistoću preparata i primese poput emodina, koje mogu izazvati i laksativni efekat.

 

Reference

 

1.  Soleas GJ, Diamandis EP, Goldberg DM. Resveratrol: a molecule whose time has come? And gone? Clin Biochem. 1997;30(2):91-113.  (PubMed)

2.  Aggarwal BB, Bhardwaj A, Aggarwal RS, Seeram NP, Shishodia S, Takada Y. Role of resveratrol in prevention and therapy of cancer: preclinical and clinical studies. Anticancer Res. 2004;24(5A):2783-2840.  (PubMed)

3.  Romero-Perez AI, Ibern-Gomez M, Lamuela-Raventos RM, de La Torre-Boronat MC. Piceid, the major resveratrol derivative in grape juices. J Agric Food Chem. 1999;47(4):1533-1536.  (PubMed)

4.  Siemann EH, Creasey LL. Concentration of the phytoalexin resveratrol in wine. Am J Enol Vitic. 1992;43(1):49-52.

5.  Renaud S, de Lorgeril M. Wine, alcohol, platelets, and the French paradox for coronary heart disease. Lancet. 1992;339(8808):1523-1526.  (PubMed)

6.  Walle T. Bioavailability of resveratrol. Ann N Y Acad Sci. 2011;1215:9-15.  (PubMed)

7.  Guerrero RF, Garcia-Parrilla MC, Puertas B, Cantos-Villar E. Wine, resveratrol and health: a review. Nat Prod Commun. 2009;4(5):635-658.  (PubMed)

8. Gescher A, Steward WP, Brown K. Resveratrol in the management of human cancer: how strong is the clinical evidence? Ann N Y Acad Sci. 2013;1290:12-20.  (PubMed)

9.  Fremont L. Biological effects of resveratrol. Life Sci. 2000;66(8):663-673.  (PubMed)

 

10. Timmers S., Konings E., Bilet L, et al. Calorie Restriction-like Effects of 30 Days of Resveratrol Supplementation on Energy Metabolism and Metabolic Profile in Obese Humans. Cell Metabolism 2011;14: 612-622

Slavisa_profil_pic