You are here

Povratak otpisanih ili kako uraditi reverse?

 

Reverse dijeta je jedno od najinteresantnijih pitanja koje okupira sve one koji očekuju maksimalne rezultate od sopstvenog tela, naročito ako postoje takmičarske ambicije. Metabolička šteta nastala rigoroznim dijetama( u prvom planu je keto dijeta) se po završetku dijete mora nekako popraviti. Od pravilnosti korekcije zapravo zavisi „bezbedan oporavak“ od dijete, tj. što manji dobitak masnih naslaga u vrlo kratkom periodu, po završetku dijete, hm, možda bi to mogli da interpretiramo kao „jo-jo“ efekat?!

Šta je ukratko reverse?

Princip svega je dobro planiran lagani skok u „kalorijskom unosu“ i „zdravorazumna, postepena redukcija inteziteta, trajanja i učestalosti trenažnih napora“( u prvom planu je kardio trening) koji će nam omogućiti da savršena linija kojoj smo stremili, i koju smo, nadam se ostvarili, bude održiva (čitaj vidljiva) duži vremenski period.

 

Poenta priče je da po prestanku dijete ne dođe do brzog „nabacivanja masnih naslaga“, čime smo anulirali efekte sve one trpnje u toku dijete.

Šta nam se sve desilo za vreme restriktivne dijete?

  • Usporili smo metabolizam
  • Smanjili smo telesnu masu
  • Izgubili smo i „deo“ mišićne mase

   Sve to nas logično dovodi do zaključka da nam treba i manje energije da bi održali „novu“, korigovanu telesnu masu. Uz sve to prisutna je i izražena povećana osetljivost na insulin. A tu je i divljanje grelina, hormona gladi.

   Dakle, ako po završteku dijete( takmičenja) naglo povećamo unos kalorija, a većina odmah „udari po hidratima“, jasno je do čega će dovesti povećana osetljivost na insulin - do „anabolizma“ na nivou masnih ćelija – „osvežićemo“ naše masne naslage u rekordnom roku…

   Pomenimo i brzinu metabolizma

   Zar mislite da se naglim povećavanjem unos kalorija i vaš metabolizam ubrzava shodno tome?

   NE…vi ćete se prejedati, ali vaša povećana osetljivost na insulin i još uvek spor metabolizam dovešće do značajnih problema „rapidnog zamašćivanja“.

   Kako da sve to sprečimo?

   • Postepeno dižemo kalorije

   Mnogo je različitih saveta, neki čak to rešavaju striktnim planiranjem (akcenat na „složene hidrate“) Npr. ima preporuka da unos hidrata raste za 20 g (za žene duplo manje) dnevno na nedeljnom nivou (prva nedelja od završetka dijete), u narednoj nedelji dodaje se još 20 g, u trećoj nedelji unos hidrata raste za 15 g, a povećava se i unos masti za 5 g dnevno.

   Suština svega ja da tim laganim, postepenim rastom u unosu kalorija dajemo vremena našem usporenom metabolizmu da se prilagodi na povećan unos kalorija…i da se ubrza do „prihvatljive mere“.

   • Postepeno „kočimo“ vezano za kardio

   Pored „kontrole“ brzine povećanog unosa kalorija, bitna stavka je i trening, pre svega kardio trening.

   Ima preporuka da ako se npr. radilo 60 min kardio treninga dnevno pre završetka dijete, tokom prve nedelje „reverse dijete“, kardio bude „redukovan“ za 10 min, druge nedelje, vreme trajanja kardio biva prepolovljeno, a treće nedelje, preporuka za 20 min kardio treninga dnevno( samo ilustracija).

   Ne zaboravimo i faktor individualnosti!

   Svako od nas se drugačije „vraća u kolosek“,tj. ubrazava metabolizam posle restriktivne dijete, ali logika je ista…korak, po korak…pratimo pomno svoj napredak, tj. „povratak“…

   Koliko bi reverse trebalo da traje?

   Neki kažu, isto onoliko koliko je trajala i sama restriktivna dijeta…ima mišljenja da za muškarce „reverse“ treba da traje oko 4-6 nedelja, dok za žene oko 6-8 nedelja…ali ne zaboravimo faktor individualnosti…

   Zaključak

   Kao što vidite, da ne „ode mast u propast“, i da vaši masni kilogramu „budu otpisani, a ne upisani“, razmotrite i reverse pristup po završetku vaše restriktivne dijete. Dakle, nema odmah „prežderavanja“ i naglog prekida kardio treninga. Polako i pažljivo „unazad". Primer za linkovanje ka nekom drugom delu sajta.

   Slavisa_profil_pic