You are here

Poželjne anti-kancerogene namernice na vašem tanjiru

Da bismo smanjili rizik od kancera, ne treba tražiti dalje od svog frižidera. Ishrana je jedna od primarnih stvari za održanje i očuvanje zdravlja. Sve studije o raku i ishrani ukazuju na konzumiranje hrane na biljnoj bazi zbog njihovih fitonutrijenata i drugih specijalnih jedinjenja. Povrće je fantastičan saveznik u prevenciji raznih obolenja i predstavlja pravo blago u našoj ishrani. U nastavku pročitajte koje su to super namirnice koje se bore i štite nas protiv slobodnih radikala. Uvrstite ih u svoj meni.

Brokoli 

Povrće poput karfiola,kupusa i kelja, sadrže određena svojstva koja se bore protiv kancera. Međutim, brokoli u sebi sadrži velike količine sulforapana, posebno moćnog jedinjenja koji pojačava zaštitne enzime organizma i ispira hemikalije koje izazivaju rak. Izuzetno je koristan u borbi protiv raka dojke, jetre, pluća, prostate, kože, bešike i želuca.

Paradajz 

Ovo povrće je veoma bogato likopenom, odnosno karotenoidom koji paradajzu daje crvenu boju. Pronađeno je i dokazano da likopen zaustavlja rast ćelija karcinoma. Najveća korist dolazi od kuvanog paradajza jer proces zagrevanja pojačava količinu likopena koju vaše telo može da apsorbuje. Odličan je borac protiv raka pluća, prostate i želuca.

Orasi

Ovo koštunjavo povrće je od davnina poznato kao super namirnica. Fitosteroli iz ovog ploda su pokazali da blokiraju estrogenske receptore u ćelijama raka dojke, što može da uspori rast ćelija. Jedna šaka oraha dnevno je sasvim dovoljna količina koja vašem telu može doneti razne pogodnosti. Orasi su odličan saveznik u borbi protiv raka dojke i prostate.

Beli luk 

Utvrđeno je da fitohemikalije iz belog luka zaustavljaju formiranje nitrozamina , kancerogenih elemenata koji se formiraju u želucu, prilikom konzumiranja nitrata. Studije su pokazale da žene sa najvećom količinom belog luka u ishrani imaju 50 % manji rizik od karcinoma debelog creva, za razliku od žena koje su ga jele najmanje. Dobra opcija je nekoliko usitnjenih češnjeva dodate u kuvani paradajiz i tako dobijete fantastično piće ili obrok.

Pasulj 

Ova fantastična mahunarka je veliki prijatelj našeg organizma. Veliki broj naučnih ispitivanja je pokazao da konzumiranje crnog pasulja značajno smanjuje nastanak raka debelog creva. Ishrana bogata mahunarkama povećava nivo butirata,masnih kiselina, koje u visokim koncentracijama ima zaštitini efekat protiv rasta kancera. Dva puta nedeljno je korisno konzumirati mahunarke, pogotovo pasulj. Veliki je protivnik raka dojke i debelog creva.

Foto: Wikimedia, Pixabay, Maxpixel

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine