You are here

Slave, slavlja i prejedanje

Zima je period porodičnih i prijateljskih okupljanja, doba Slava i raznih slavlja. Svi ih sa sa radošću dočekujemo... Meniji su tradicionalno bogati slanim i slatkim poslasticama, pripremaju se velike količine jake i kalorične hrane, domaćini gostoljubivi, domaćice takmičarski raspoložene u pripremi djakonija, a vi spremni za prejedanje. Kako uspostaviti ravnotežu, ne uvrediti nikoga, a ne prejedati se i ostati umeren u svemu?

1.Ako želite više različite vrste hrane da probate, sipajte sve čime želite da se poslužite u jedan tanjir da bi imali uvid o količini hrane koju ćete pojesti. Uvek je veća opasnost ako jedemo od svega pomalo, jer izgubimo osećaj količine. Zato oprez! Odredite količinu veličinom tanjira, i nikako ne dosipajte. Kada mešamo različite vrste hrane uvek pojedemo mnogo više.

2. Izaberite ono što najviše volite, i opet sipajte u jedan tanjir, sipajte i sveže povrće kao salatu i to prvo pojedite

3. Izaberite kolačić koji najviše volite, ne morate probati sve.

4. Jedite polako, pijte vodu, družite se, uživajte, Slava i slavlja nisu takmičenje ko će više pojesti.

5. Ako ste na nekom dijetetskom programu, ne opterećujte domaćine i goste, tako ćete izbeći, "dobronamerna" ubedjivanja.

6. Znate i sami da ćete sutra biti ljuti na sebe ako preterate, hrana se neće baciti-postoje zamrzivači, a kilogrami se teško skidaju.

7. Prejedanje je "greh" (sedam grehova), setite se ovoga kao gost, ali i domaćin.

8. Ako ipak pogrešite, dva tri dana jedite lakšu i manje kaloričnu hranu, voće, niskomasne jogurte, lagane čorbe od povrća.

9. Napravite strategiju za sledeću Slavu i zaista se pridržavajte odluke.

10.Danas je doček Nove godine, i danas budite umereni i poštujte pravila.

Posledice prejedanja

Bolovi u želucu, loša probava, gorušica, nadimanje i povraćanje najčešće su posledice prazničnog prejedanja. Ako se tome dodaju veće količine alkohola i gaziranih napitaka, manjak kretanja i boravak u zadimljenim prostorijama, jasno je zašto se praznici ponekad loše odraze na naše zdravlje. Obilje hrane i pića kod zdravih osoba izaziva prolazne stomačne tegobe, a kod hroničnih bolesnika pogoršava stanje. Ako s alkoholom kombinujete slatkiše i druge namirnice bogate šećerom, njegovo dejstvo se još više pojačava. Zato bi ove kombinacije valjalo da izbegavate.

Šta se dešava sa viškom hrane ?

Sve što pojedemo dospeva u želudac, i tu se vari. Međutim, želudac je mali, ne veći od stisnute pesnice, i nije u stanju da primi veću količinu hrane. Kada je pun, zapravo je triput uvećan u odnosu na svoju uobičajenu veličinu i pritiska pluća i dijafragmu. Kao posledica toga javljaju se otežano disanje i umor.

Ukoliko ste se pridržavali ovih saveta, neće vam biti teško da danas „udjete“ u haljinu ili odelo koje ste kupili nekolio meseci ranije. Ali, ako niste... Uvucite stomak, i na doček! Izigrajte se i potrošite bar deo kalorija. I obećajte sebi da ovo nećete ponoviti za sledeću Slavu i slavlje.

 

SREĆNA NOVA GODINA!

 

Branka_profile_pic_copy