You are here

Sokovi - koje piti i zašto

image

 

Objektivno ko ne voli sokove? Ukusni su i osvežavaju, savršeni su za bilo koji deo dana. Ipak za sve vas na dijetama sa malo UH većina sokova ne dolazi u obzir. Ipak, ako se ne spremate za body building takmičenje, kombinacija prostih i složenih UH koja se nalazi u sokovima može poslužiti kao odličan izvor šećera pre treninga ili kao osveženje nakon treninga.

Ne zaboravite da ako sami napravite sok on može biti odličan izvor vitamina i minerala. uz sokovnik ili bolji mikser možete napraviti pravo čudo.

tomota_juiceNajbolji izbor su naravno sokovi od povrća. Povrća inače nikad dosta u ishrani a sok od paradajza na primer može biti odličan izbor za dodatak doručku ili večeri. U ovom soku ima veoma malo kalorija a puno likopena i vlakana i što je najvažnije netaknutog vitamina C i beta karotena. Druga ideja za sok od povrća je cvekla. Ako volite ukus cvekle onda ćete obožavati ukus soka od ovog povrća. Sama boja ovog soka govori o tome koliko je pun gvožda a o mineralima da i ne govorimo. Ako i svako korenasto povrće i cvekla je puna minerala. Sve u svemu sokovi od povrća su niskokalorični, a mogu biti veoma siti zbog kombinacije vode i vlakana.

Od voćnih sokova dobar je izbor sok od nara. Ovo voće kod nas nije posebno popularno, mada nije jasno zašto. juice2Interesantno je da sok od nara sadrži najviše dobrih materija u jednom gutljaju. Ovo se naročito odnosi na sjajne antioksidante koje sadrži ovo voće. Drugi izbor je sok od brusnice. O njima možete dosta pročitati u novom broju Pansportovog biltena, ali recimo ukratko da se radi o super voću koji je odličan u borbi protiv urinarnih infekcija, karijesa, raka, bolesti srca i krvnih sudova. Sok od borovnice je sam po sebi lošija varijanta od svežih borovnica i ne može da zameni ovo voće, ali ako već biramo sok, onda je svakako u top tri. Borovnice su sjajne jer sadrže antioksidante i vitamine koji naročito pozitivno utiču na pamćenje. Sok od višanja izaberite ako žežite dobar oporavak nakon napornog treninga, a sok od grožđa za veliku koncentraciju antioksidanata.

Sok od narandže nije na spisku, a njega opet svi nekako najčešće prave. Nije da ovaj sok ne valja piti s vremena na vreme ali svakako da su gore navedeni bolje opcije. No zimi kad nema nigde ničega od svežeg voća osim citrusa, napravite kombinaciju jedne narandže, fruit_juicepola limuna i jednog crvenog grejpa i ne brinite za prehladu. Količina vitamina C u ovakvom piću je nepremašiva.

I za kraj jedna dilema. Šta raditi povodom sokova na kojima stoji da ih čini 100% voće? Još ako piše i bez dodatog šećera… naravno niko ne tvrdi da u ovim sokovima nije samo voće, ali opet se radi o velikoj gustini kalorija i dugotrajnoj obradi voća što svakako nije dobro za sve vitamine u jednoj jabuci na primer. Takođe nema ni malo vlakana, što povećava njegovu kalorijsku gustinu. Naš savet je da se ipak držite dalje od ovih sokova i ako se već odlučite za nešto slično iscedite sami dve voćke, i napravite svoj 100% voćni sok.

 

Daniela_potpis_fotografija