Što se tiče voća i povrća izgled retko vara. Naime, samo na osnovu njihove boje često možemo dosta da zaključimo.
Crvene sorte voća i povrća su zahvaljujući crvenim biljnim pigmentima karotenoidima, posebno likopenu, snažni antioksidansi koji neutraliziraju štetne slobodne radikale.
Osim toga crveno voće i povrće snižava holesterol i podstiče protok krvi, podstiče razmenu materija, štiti vezivno tkivo i deluje protivupalno. Crvena boja podstiče na aktivnost i stvaralaštvo.
Narandžasto i žuto povrće i voće osim što štiti organizam od razornog delovanja slobodnih radikala, jača imunološki sistem i štiti kožu od štetnog uticaja UV-zračenja, a organizam od srčanog infarkta.
Zeleno voće i povrće jača imunitet, pozitivno deluje na funkcionisanje žlezda, smanjuje upalne procese te pogoduje zdravlju organa za varenje. Ujedno pozitivno deluje na našu psihu, smiruje i opušta te smanjuje nervozu i razdražljivost.
Ljubičaste i plave vrste ne samo da su snažni antioksidanti već snižavaju holesterol i krvni pritisak, podstiču protok krvi i funkciju krvnih kapilara te značajno štite od bolesti srca i krvotoka. Deluju antibakterijski i protivupalno, podstiču proizvodnju insulina u krvi i smanjuju izlučivanje histamina.