You are here

Top namirnice za oporavak posle treninga

Svaki trening je određeni shok za organizam. Da bi telo i muskulatura adekvatno odgovorili na tu vrstu stresa, neophodno je zadovoljiti nutritivne potrebe. Oporavak je bitna stavka koja ne sme biti zapostavljena. U zavisnosti od inteziteta treninga, moramo obratiti pažnju na ishranu koja će u potpunosti  “odraditi” posao. U narednim redovima pročitajte koje su to namirnice što nam adekvatno pomažu u procesu oporavka organizma.

Jaja - Jaja su bogata proteinima, a svi znamo da su proteini veoma važni za izgradnju mišića. Dakle, slobodno jedite jaja posle treninga. Učiniće vas snažnim i izdržljivim.

Kefir - Kefir je sjajan napitak posle treninga. Jedna šolja kefira sadrži 11-15 grama proteina što je odlično za vaše mišiće.Takodje, kefir je odličan za varenje i zdravlje vaših digestivnih organa.

Losos - Omega 3 kiseline i proteini biće vam dostupni u velikim količinama ako budete jeli meso lososa. Losos ima pozitivan uticaj i na sintezu proteina pa samim tim utiče i na izgradnju mišićne mase.

Borovnice - Borovnice su odličan oksidant i vaše telo će se zahvaljujući njima “pročistiti” na pravilan način. Ovo voće puno je vitamina i ubrzava oporavak tela i organizma posle treninga.

Ananas - Ananas sadrži enzim bromelain, koji potpomaže lečenje modrica, iščašenja i otoka. Ananas takođe sadrži visok nivo vitamina C, ključnu komponentu za obnavljanje tkiva. Odličan je za sve koji treniraju borilačke vestine.

Krompir - Krompir sadrži ugljene hidrate koji možda neće nahraniti toliko vaše mišiće koliko će vam da ti energije i snage. Takođe, krompir sadrži vitamine B6, C, D, i magnezijum i kalijum koji su odlični sa regeneraciju vašeg tela.

Na kraju, moramo da spomenemo vodu. Voda je neizbežna supstanaca koja se mora konzumirati uvek, pogotvu ako aktivno trenirate. Dehidratacija organizma je veoma opasna i zbog toga morate uvek unositi dovoljne količine vode u vaš organizam. Tokom treninga potrebno je redovno obnavljati tečnost pa se trudite da popijete 2, 3 čase vode.

Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine