You are here

Zdrave i neobične užine

image

Ako nemate fobiju od šećera u voću, masti u kikiriki puteru, od složenih ugljenih hidrata u integralnim proizvodima – ukratko ako nema bezrazložne strahove od zdravih namirnica onda pročitajte kakve sve neobične a zdrave užine. Možda nisu pretrpane proteinima, neki možda čak i imaju koji gram više masti ili šećera ali ove prijatne mini užine mogu biti malo osveženje u vašem inače rigoroznom načinu ishrane. Ove nesvakidašnje užine neće pokvariti vašu liniju, ali će biti prijatan a zdrav odstupak od rutine.

1. jabuke sa kikiriki puterom – isecite jabuke na kriške i namažite tanko sa kikiriki puterom. Ova kombinacija daće vam snack2dobre masti, vitamine i minerale i dobro osvežiti uz dodatnu energiju do sledećeg pravog obroka.

2. dinja sa pršutom – prava pršuta, tanko isečena, nekih tri do četiri komadića sa dva parčeta dinje jeste pravi kulinarski užitak bez dodatne griže savesti. Uneće dosta tečnosti da poništite slanost pršute a kombinacija je dovoljno dobra za vrhunske slatkokusce.

3. barena šargarepa sa humusom – humus je vrhunski namaz koji se pravi od leblebija. Verovatno ga nećete naći u prodavnicama ali se lako pravi. I kad jednom nagovorite mamu/devojku/momka/muža da sa vama spremi humus praviće ga kasnije samoinicijativno. Radi so o kuvanim a potom samlevenim leblebijama sa dodatkom susama i limunovog soka. Dobrobiti ove užine jesu dobre masti i proteini iz leblebija i provitamin A i vlakna u šargarepama.

4. voćni jogurt – sameljite polja šolje nemasnog jogurta i voće po želji i imaćete vrhunsku užinu sa malo kalorija a puno vitamina i po koji gram proteina. Od voća su naravno najbolje borovnice, maline, kupine, jagode, i to ne samo zbog malog broja kalorija već zbog brojnih antioksidanata u ovim voćkama. Za dodatnu finoću dobro ohladite ovaj dezert.snack4

5. pečena jabuka – lako se vari, ima malo kalorija a ako na nju dodate i po koji samleven orah - nema bolje užine.

6. jogurt sa semenkama – gustom jogurtu dodajte raznorazne semenke i uživajte. U obzir dolaze semenke lana, suncokreta, bundeve, susama. Količina zdravih sastojaka je velika – od dobrih ulja, preko vlakana, do proteina i kalcijuma. Ako želite da dodate nešto slatko – pola kašike meda na šolju jogurta više je nego dovoljno da promeni ukus za vas koji volite slatke užine.

7. integralni sendviči – uzmite integralne kekse, stavite na njih nemasni sir, sitno sečeni paradajz i bosiljak i uživajte u mini sendvičima. Odlčna ideja i ako imate goste koji paze na ishranu.

 

Daniela_potpis_fotografija