You are here

Zeleni čaj i povećanje hormona rasta

Jedan od glavnih procesa, i najbitnijih stavri među sportistima, pogotovo bodibilderima ili borcima u poznijim godinama, je povećanje nivoa hormona rasta. Ovaj hormon je zaslužan za povećanje i izgradnju mišićne mase, smanjuje telesnu masnoću i poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Veliki broj studija je rađen na ovu temu i svaka od njih je pozitivno govorila o ovom hormonu. Pored navedenih beneficija, hormon rasta takođe obezbeđuje bolje raspoloženje, bolji san i jači libido.

 

Ljudski hormon rasta je telesna supstanca koja se proizvodi u hipofizi. Međutim, proizvodnja ovog hormona nije beskonačna, a znatno opada prilikom starenja, odnosno, usporava se. Upravo iz tih razloga, posebno među sportistima, traže se metode koje će podstaknuti ponovni rast, tj obnovljenu proizvodnju hormona rasta kako bi se poboljšale sportske performanse. Ova tema je dosta prisutna u svetu pomešanih borilačkih veština, tj mma, i već smo pisali o raznim zloupotrebama i prekomernim doziranjem hormonom rasta. Današnji sportovi iziskuju prevelike napore i svako je u trci da napravi što uspešniji rezultat, i stim u vezi dolazi do ekstra upotrebe ovog hormona.

Jedan od povećivača hormona rasta u našem telu je i zeleni čaj. Aktivna supstanca u zelenom čaju je sastojak Epilgalokatehin galat ili EGCG. U nedavnoj studiji koju su sproveli naučnici iz Američkog centra za alternativnu medicinu, potvrđeno je da EGCG ima direktan uticaj na nivo hormona rasta. Naučnici su studiju obavili na dve grupe ljudi:prva je u periodu od 90 dana bila na smanjenoj ishrani i zelenom čaju, dok je druga dobijala placebo. Rezultati ispitivanja su pokazali sjajne rezultate. Učesnici ispitivanja koji su 90 dana pili zeleni čaj, tj prva grupa, imali su povišen nivo hormona rasta 320%, dok je kod druge grupe primećeno 20% rasta. Pored toga, ispitanici koji su pili zeleni čaj imali su i rast hormona IGF-1(insulinu sličan faktor rasta, sintetiše se u jetri pod uticajem hormona rasta)za 24%, dok je rast u placebo grupi bio 15%. Još jedna stvar se pokazala prilikom ovog ispitivanja, a to je da su učesnici prve grupe izgubili tri puta više kilograma od učesnika druge grupe. U zaključku ove studije naučnici navode da je za vidljive rezultate u promenama nivoa hormona trebalo skoro 90 dana. Ipak, dokazano je da se uz pravilnu ishranu i zeleni čaj može značajno uticati na nivo HGH-a, hormona rasta.

Pijući zeleni čaj, ne možete pogrešiti, zato uživajte u svakoj šoljici, prijatno.

 Djakon_Dragan_profile_pic_copy