You are here

Želite da smršate? Ali ne sa greškama u ishrani

Kada govorimo o ishrani, moramo da se osvrnemo na to da većini populacije ishrana i nije toliko raznovrsna. U glavnom je bazirana na namirnicama koje sadrže dosta trans-masnih kiselina, ogromnu količinu nezdravih zasičenih masnih kiselina, aditiva koji su dodati istoj toj ishrani, veliku količinu soli, malu količinu vode, i tako dalje.Generalno u današnje vreme kod mnogih je ishrana bazirana na hlebu, pekarskim proizvodima, brzoj hrani i svemu što se usput može pojesti.

Minimalna količina hrane na dijetama

Najčešće greške početnika, koji se osvešćuju i shvataju značaj aktivnog života i zdrave ishrane, jeste mala količina hrane. U ovoj situaciji govorim o ljudima koji žele da smanje svoju telesnu težinu, jer ih je u proseku mnogo više od ljudi koji žele da rade na dobijanju telesne mase. U periodu dijete sebi uskraćuju najčešće večeru, nakon treninga nemaju nikakav obrok, a za doručak i ručak obično budu vrlo male količine hrane. Time sebe dovode do prevelikog deficita, što će na početku pokazati manji broj kilograma, ali kasnije kada se ista osoba bude vratila svojoj svakodnevnoj ishrani, kilogrami se vraćaju u mnogo većem broju i dobijamo takozvani ’Jo-jo’ efekat.

Popularne dijete

 

Druga najčešća greška koju početnici prave, jeste ta da se vode nekim popularnim dijetama, koju su pronašli ili pročitali u novinama , na internetu i tako dalje. Dijete najčešće traju 10 dana uz naslov da ćete za tih 10 dana smršati 10 kilograma. Svakva dijeta se treba sprovoditi uz nadzor nekog stručnog lica, kilogrami koji će se smanjiti za period od mesec dana zavise od vaše trenutne težine i od trenutnog stanja vašeg organizma. Naučnici kažu da je od 2-5 kilograma manje, za period od 30 dana, idealno.

Potpuno odricanje od ugljenih hidrata

Treća najčešća greška koju početnici prave, jeste da vrlo često izbacuju neki makronutrijent. Od svih, najčešće su to ugljeni hidrati. Smatraju da su ugljeni hidrati u današnje vreme glavni krivci nastale prekomerne težine, pa opet kreću sa dijetama kao što su Keto ishrana, Low carb dijeta, Rotacija ugljenih hidrata, LCHF dijeta i ostale, bez nadzora stručnog lica.
Ono što je bitno da svaki početnik zna, jeste da su ugljeni hidrati glavni izvor energije. Isto tako su nam neophodne i masti, koje su takodje vrlo bitan izvor energije, kako bi se odvijale normalne funkcije u organizmu, a pogotovu su bitne za žene kako bi se menstrualni ciklus odvijao bez bilo kakvih problema. I na kraju proteini koji su nam važni za strukturu mišiča, kostiju, kože, kose i hormona.

 

Foto: Wikipedia, Pixabay, Maxpixel

 

Galerija: 
Nina Kojadinović
Nutricionista, dijetetičar