You are here

Žumance na optuženičkoj klupi

image

Časni sude...Najveći problem vezan za svaku osudu žumanaca se odnosi na zablude, uopštavanja i lošu interpretaciju nekih uzročno-posledičnih veza...Smatra se da je sadržaj holesterola u žumancetu preveliki da bi se „konzumiralo“ redovno, svakodnevno, čak postoje i preporuke Svetske Zdravstvene Organizacije (WHO) da je maksimalno dozvoljena „doza“ od jednog žumanceta nedeljno...

Naime, čim se i samo pomene reč holesterol prve asocijacije su često neugodne i vezuju se za „oštećenja zidova krvnih sudova“, posledični nastanak masnih plakova (ateroskleroza) i trombo-embolijskih komplikacija, tj. nastanak srčanog i moždanog udara.

Ono na šta treba skrenuti pažnju su interakcije između unosa holesterola hranom i genetske predispozicije za hiperholesterolemiju (povišen nivo holesterola), koja nastaje usled“ abnormalnosti“ enzima koji učestvuju u stvaranju (sintezi) i „obradi“ holesterola, pa tako i osobe na „nisko-holesterolskoj dijeti“ mogu imati problema, zbog prirode osnovnog poremećaja.

Sa druge strane holesterol iz žumanaca je „slučajni svedok“ upale zidova vaših krvnih sudova. Ishrana umance2savremenog čoveka je siromašna omega-3 masnim kiselinama, a bogata omega-6 masnim kiselinama, trans mastima i prostim „šećerima“. Taj disbalans dovodi do upalnog procesa na zidovima vaših krvnih sudova, koji postaju „magnet“ za kristale holesterola i eto problema.

Dakle, izbacivanje žumanaca iz ishrane vas neće spasiti, ako vam u ishrani dominira hrana pržena na ulju ili drugi „junk food“ specijaliteti.

Ali, podsetimo da i (zli) holesterol ima svoje korisne funkcije...holesterol je polazna osnova za stvaranje mnogih hormona u našem telu (polni hormoni, hormoni kore nadbubrežne žlezde...), tu je (pro)vitamin D, zatim žučne kiseline, kao i aktivna uloga u transportu vitamina rastvorljivih u mastima(vitamini A, E, K i D)...holesterol ulazi u sastav membrane svake ćelije našeg organizma, neophodan je za njeno normalno funkcionisanje i propustljivost...

Ali zar žumance čini samo holesterol?

umance3Naprotiv, žumace je solidan izvor gvožđa, kalijuma, kalcijuma, vitamina B-grupe (folne kiseline, biotina, riboflavina-B2, piridoksina- B6, cijanokobolamina-B12), selena, vitamina A( beta-karoten), E, D, holina, lecitina, luteina...inače, skoro polovina od ukupnog sadržaja proteina u celom jajetu se nalazi u žumancetu...

Novija istraživanja pokazuju da i sami sastojci žumanaca pomažu u borbi sa „lošim aspektima“ holesterola, npr. vitamin B2, lecitin - koji utiče na apsorpciju holesterola, lutein - koji može ublažiti „upalnu komponentu“ na zidovima krvnih sudova, kao osnovu svih problema sa holesterolom i krvnim sudovima...

Lectin i neki drugi fosfolipidi (fosfatidil-serin, fosfatidil-holin) koji ulaze u sastav žumanceta pokazali su korisna svojstva i na proces pamćenja, kao i na sprečavanje kataboličkog post-trenažnog udara kortizola(razgradnja mišića posle napornog treninga uzrokovana hormonom stresa-kortizolom).

Smatra se da proteini žumanceta sprečavaju stvaranje krvnog ugruška( smanjena mogućnost za agregaciju trombocita).

Da li ste čuli za omega-3 jaja? 

Da, da, neki žumance optužuju i da je prepuno „metabolita“ supstanci koje se koriste za umance4poboljšanje „prinosa“, tov živine (koncentrati), ali odgovorni uzgajivači živine su to iskoristili na pozitivan način. Na „sastav masnoća“ u žumancetu se može uticati ishranom živine, tj. dodacima semenki lana i suncokreta, dodavanjem ulja repice, kao i nekih „zelenih“ biljaka poput koprive, maslačka, spanaća, blitve.

Sve u svemu, oprez je ipak potreban, ako je vaša ishrana kvalitetna, raznovrsna i izbalansirana, nemate genetsku predispoziciju za povišene vrednosti holestrola ( „enzimi“ ili disbalans na relaciji LDL/HDL), 1-2 žumanca dnevno će biti sasvim dovoljno da osetite sve benefite njegovih sastojaka.

Dakle, prvo kontrola lipdnog statusa krvi, glikemije( šećera u krvi), pa sigurna i redovna konzumacija...ako je sve u najboljem redu...

Presuda – NIJE KRIV!

Slavisa_profil_pic

Branka Patić Macan
urednik