You are here

Bonton u teretani

Prema jednoj staroj definiciji, sloboda je “sve ono što želimo da uradimo u životu a da time ne ugrožavamo one oko nas i njihove želje i potrebe“. Rekao bih da je ta rečenica nešto najadekvatnije opisu onoga čega treba da se pridržavamo odnosno očekujemo od drugih, kada smo u teretani odnosno vežbaonici.

Jasno je da je u pitanju aktivnost koja zbog ograničenja prostora i oganizacije u njemu, higijenskih implikacija i određenog reda, podrazumeva od korisnika jedan obzir u ophođenju i ponašanju prema ostalima.To što radite u teretani govori najviše o vama, pokazuje zrelost da druge savetujete, usmeravate i uopšte pozitivno utičete na to šta teretana treba da bude - obezbeđen i organizovan prostor namenjen optimalnom korišćenju raspoloživih resursa i vremena radi njihove pravilne raspodele između korisnika a radi održavanja zdravlja i fizičke forme. Da krenemo redom:

Obzir prema drugima

Poštujte svačiju privatnost. Neki članovi ne žele komunikaciju i druženje, jer  prosto imaju obaveze i nedovoljno vremena. Ne galamite, ne privlačite namerno pažnju i ne dekoncentrišite ostale.

Odevanje

Odeća za vežbanje treba da je odabrana u smislu funkcionalnosti, bolje termoregulacije ali pre svega higijene. Uopšte, princip korišćenja zajedničkih stvari koje su za višekratnu upotrebu (a to su upravo sprave u teretani) je: A) ograničavanje barijerom direktnog kontakta kože sa onim što biva dotaknuto od strane desetina ljudi u relativno kratkom vremenskom roku i B) Dezinfekcija istih odmah posle upotrebe. Barijere su: peškiri, delovi odeće, rukavice, sunđeri za hvat. Sprave se iza sebe dezinfikuju papirnim ubrusima i dezinficijensom iz sprej boce.

Obzir u odevanju

Teretana je mesto gde se organizovano obavlja težak fizički rad radi unapređenja zdravlja. Ostalo nekada ume da pređe u domen nečega što se može podvesti pod smisao opstrukcije tog cilja. Konkretno, golotinja, malo manje muška a najviše ženska - dekoncentriše. Analiza ovog fenomena i razloga zašto to radi jedan i drugi pol zahteva prostor u posebnom tekstu ali ću dati jedno možda korisno mišljenje damama koje koriste teretanu a pri tom pokazuju previše entuzijazma u nameri da impresioniraju svojom „preterano eksponiranom“ spoljašnjošću. Kao muškarcu, uvek mi je daleko više interesovanja budilo nešto što je pažljivo upakovano i sakriveno i diskretno me teralo da razmišljam šta je „ispod“, nego nešto što mi se potura ispred očiju kao jeftin kolač u poslastičarnici uvijen u providni celofan. Tako ću uvek ozbiljnije u teretani shvatiti damu koja na trening dođe u širokoj trenerci i širokoj majici, tim pre što mi odmah bude jasno šta bi mogla da pokaže da hoće, a takvu skromnost posebno cenim.

Higijena

Dobar deo ovoga je naveden prethodno ali da podsetim na najbitnije - upotrebu peškira. Sa sobom treba da nosite dva, nekad i tri. Jednim se uvek brišete i to samo jednom stranom a savijate ga na taj nacin da strana koja nije upotrebljavana ide spolja, jer tako moze da se odloži bilo gde posle upotrebe. Oznojen peškir se svakako neće kačiti bilo gde niti podmetati tamo gde neko drugi treba da sedne, a posebno ne dodatno kontaminirati time što će tako vlažan da pokupi svašta odakle je nehajno bačen i posle toga biti prinet licu. Drugi peškir se postavlja između sebe i sprave. Treći,eventualno se postavlja na spravu u kojoj postoji više od jedne tačke kontakta sa njom - kurl mašina, recimo. Nikad ne zaboravite da je ono što nam je najviše u interesu je sprečavanje prenošenja MRSA-e – meticiln rezistentnog zlatnog stafilokoka koji inače voli da živi u sportskom kolektivu.

Teatralnost prilikom vežbanja

Ovo podrazumeva sve one „porađajne krike“ na benč klupi prilikom izvođenja kao i demonstrativna bacanja tegova na pod na kraju serije, koja treba (okolini verovatno) da pokažu da je dotični u nadljudskim naporima i vrhunskoj spremi. Ako smo već rekli da je teretana mesto za vežbanje u koncentraciji u kome treba obezbediti jednaka prava svima da vežbaju , jasno je da je u pitanju samo odraz egoizma i bezobzira prema ostalima. Najružnije što možete da uradite je da recimo prekinete nekog u koncentraciji u čučnju koji na izenandnu galamu može da izgubi balans i da se povredi. Sa druge strane, demonstrativnim bacanjem tegova oko sebe ili zvučnim puštanjem sajle na mašini verovatno u pokušaju da se okolini da do znanja je odvežbano „do otkaza“, pokazuje se i nepoštovanje prema tuđem vlaništvu i sredstvima za rad koji treba da služe svima. Doduše, takav način vežbanja i “oslobađanja tenzija” može da ima svrhu i mesto, ali to je,da podsetim– kućna teretana.

Nepotrebno zauzimanje više sprava odjednom

Relativno čest scenario, obično karakterističan za tek sveže emancipovane vežbače koji kao obrazloženje navode svoj neki lični specifičan način „kružnog treninga“. Uglavnom u analizi takvog ponašanja sam često nalazio rudimente pokušaja dokazivanja nekog arhetipskog osećaja svojine ili ispitivanje snage sopstvenog autoriteta u smislu teritorijalnosti i izvesne agresije, svojstvene mladoj osobi u razvoju.

Sve ono što radite, neverbalno govori o vama mimo klasične komunikacije. Često niste ni svesni trenutka kada vas neko posmarta i analizira. To što radite i poruka koju šaljete time oko sebe nije samo deo vašeg opredeljenja da li vam je svejedno šta ko misli, već nosi sa sobom mogućnost da u ono što je loše regrutujete mlađe od sebe koji u vama možda kao početnici vide uzor jer su u novom kolektivu u kojem žele da budu prihvaćeni i sa nekim identifikovani. Za kraj, mislim da je suština ponašanja u teretani ono što je i u životu – „tretirajte druge onako kako biste želeli da neko tretira vas“.

 

Galerija: 
dr Mihailo Gavrilović
Specijalista sportske medicine