You are here

Anulom Vilom disanje

Anulom Vilom je vrsta disanja i potiče iz yoge. Anulom Vilom pranayama je takođe poznata kao alternativna tehnika disanja kroz nos. Smatra se najboljom tehnikom za otklanjanje stresa, anksioznosti, drugih mentalnih pritisaka i oslobađa od svakih vrsta napetosti. Vreme u kojem živimo je postalo previše stresno i veliki broj ljudi je u ozbiljnim zdravstvenim problemima. Tehnike disanja su jedan od najboljih i najprirodnijih načina za poboljšanje zdravstvene slike pojedinca. Anulom Vilom pranayama je jedna od njih i provereno pomaže čoveku.

Benefiti anulom vilom disanja su beskrajni, jer imaju isceliteljsku moć mnogih ozbiljnih zdravstvenih stanja, poboljšavaju zdravlje srca i pomažu u lečenju drugih bolesti poput astme, depresije, migrene, visokog krvnog pritiska, artritisa i mnogih drugih. Svakodnevno upražnjavanje ovog disanja takođe pomaže u jačanju mozga.

Izvodjenje Anulom Vilom disanja

Način izvođenja ovog disanja je jednostavan.

Sednete na prostirku u turski sed, zatvorite oči, ispravite kičmu i stavite ruke na kolena. Zatim, zatvorite desnu nozdrvu desnim palcem i počnite polako udisati i udahnite što je više moguće. Ovo omogućava plućima da se napune vazduhom. Polako uklonite palac sa desne nozdrve i izdahnite samo iz desne nozdrve, dok u isto vreme zatvarate levu nozdrvu srednjim prstom da bi ste olakšali postupak. Možete da promenite ruke i to u istom procesu kao i obrnuto. Ponovite ovaj postupak najmanje pet minuta i postepeno povećavajte vreme. Fokusirajte se na koncentraciju disanja, bez previše razmišljanja o spoljnom svetu. Proces udisanja i izdisanja treba da bude nežan i spor. Glavu, vrat i grudi uvek držite uspravno kako bi leđa bila u pravilnom položaju.

Da bi ste dobili više zdravstvenih koristi od anulom vilom pranayame, treba zatvoriti oči i započeti disanje sa dubokom koncentracijom. Veruje se da ova vežba otvara osnovne čakre u telu. Blagodeti ovog disanja nisu iskusili samo yogiji , već su ih dokazali i naučnici širom sveta.

Najbolje vreme za upražnjavanje ovog disanja je rano jutro na prazan stomak. Anulom vilom je jedna od veoma korisnih opcija, koja dolazi direktno iz yoge, a preporuka je da se bavite yogom ili tehnikama disanja iz yoge, da bi ste sačuvali i održali svoje zdravlje na željenom nivou.

 

Foto: Freepik, Freepik

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine
Povezani i slični tekstovi