You are here

Pešačenje - idealna aktivnost

Od davnina postoje svedočanstva o značaju fizičke aktivnosti na zdravlje. Tiso (1728-1797) je govorio da „ kretanje može da zameni mnoge lekove, ali nijedan lek ne može da zameni kretanje“. Umerena i redovna fizička aktivnost, kao i veći stepen opšte aktivnosti organizma, povezani su sa prevencijom hroničnih nezaraznih bolesti, kao i opštim povećanjem i unapređenjem kvaliteta života.

Ako treba da izdvojimo oblik fizičke aktivnosti idealan za svakog, lako izvodljiv, dostupan, a ujedno daje zdravstvene benefite, definitivno bi to bilo pešačenje.

Po čemu je ono specifično?

Ako govorimo o dostupnosti, vrlo je jasno, jedino što vam treba jeste udobna odeća, obuća, i dobra volja. Naravno, uvek je bolje izabrati neko prirodno nego gradsko okruženje, ali u nedostatku istog, pešačenje je uvek bolja opcija nego korišćenje nekog prevoznog sredstva.

Prema preporukama ACSM-a (Američki koledž za sportsku medicinu), minimum zdravstvenih benefita ćete ostvariti ako samo dnevno pešačite 30-ak minuta umerenim tempom ( tempo gde bi npr. razgovor bio otežan). Bitno je pratiti i slušati svoj organizam, kasnije, po želji, povećavati kako vremenski okvir tako i brzinu. Postavite sebi cilj, pa vremenom povećavajte distancu.

Nema toga što čovek ne može i neće uraditi povodom spoljašnjeg izgleda, dok ostavljamo unutrašnjost, od koje sve drugo zavisi, da se brine „sama o sebi“. Uključite svoja čula i uživajte u jutarnjoj šetnji i buđenju prirode uz izlazak sunca, ili u lepoti zalaska sunca, zvezdanog neba itd. Izbor je na vama.

Redovnim pešačenjem, celo telo poprima skladniji oblik. Skladnije se krećete, sedite ili stojite, bolja je postura. Pešačenje povećava mišićni tonus, bez povećanja volumena mišića. Rezultat- energičnije i jače telo, što je posebno važno određenim populacionim i starosnim grupama, npr. osobama sa povišenim krvnim pritiskom kojima se ne preporučuju vežbe sa opterećenjima. Pešačenje je posebno korisno ukoliko ste na restriktivnom režimu ishrane u cilju smanjenja masnih naslaga. Poput većine oblika umerenog vežbanja ono dovodi do jačanja mišića unutrašnjosti stomaka i probavnog trakta, te utiče na smanjenje apetita.

Kada počnete da se osećate bolje zahvaljujući redovnim šetnjama, izgledaćete bolje, osećaćete se samopouzdanije, poletnije, sa drugačijim pogledom na sebe i svet koji vas okružuje.

Kako je fizička aktivnost psiho-fizički fenomen, vaša perspektiva se menja, drugačije se sagledavaju svi izazovi koje život nosi. Što je još važnije, pešačenje značajno doprinosi smanjenju stresa, a takođe je i izuzetno delotvoran način opuštanja. Kada hodamo nije nam potrebna neka preterana koncentracija, to radimo refleksno, te je naš um rasterećen. Nije retko da se rešenja problema često jave upravo u ovakvim okolnostima.

Pešačanje je potpuno bezbedna aktivnost, sa veoma malim rizikom od bilo kakve povrede, jer nije povezano sa preteranim naprezanjem.

Ono ne podleže starosnim ograničenjima. Idealno je sredstvo za rehabilitaciju od bolesti, odnosno u svim situacijama kada telo nakon prinudnog dužeg ili kraćeg mirovanja treba ponovo aktivirati. Pešačenje pruža idealnu formu treninga koji se lako i bezbedno može dozirati shodno povratku energije i snage.

Fizička aktivnost nije gubljenje vremena. Naprotiv, efikasno je ne samo preventivno, već i dijagnostičko i terapijsko sredstvo. Važan je vaš osećaj, i način na koji ćete je prihvatiti i doživeti. Bolest treba sprečiti, preventiva je najvažnija. A šta je ona nego uredan način života, sa prilagođenom ishranom i fizičkom aktivnošću?

Poboljšanje zdravlja, kvaliteta života i odnosa prema njemu, donosi velike blagodati, obnavlja poverenje u sopstvenu ličnost, i u sam život.

U ovoj zahtevnoj epohi koja čini pozornicu našeg života, održati svoju vitalnost i zdravlje više je obaveza nego obična želja. I to obaveza ne samo prema sopstvenom biću, već i dužnost  prema onome ko nam je dao život, i prema onima koji od nas zavise da ostanu snažni.

 

 

Literatura:

Loprinzi PD, Davis RE (2015). Bouted and non-bouted moderate-to-vigorous physical activity with health-related quality of life. Prev Med Rep;3:46–48. 

Pedersen BK, Saltin B (2015). Exercise as medicine - evidence for prescribing exercise as therapy in 26 different chronic diseases. Scand J Med Sci Sports;25(suppl 3):1-72.

ACSM: Position Stand: the recommended quantity and quality of exercise for developing and maintaining cardiorespiratory and muscular fitness, and flexibility in healthy adults. Med Sci Sports Exerc.1998; 30:975-91.

American College of Sports Medicine (2014). ACSM’s guidelines for exercise testing and prescription. 9th ed. Philadelphia (PA): Wolters Kluwer/Lippincott Williams & Wilkins.

 

Foto:Pixabay, Wikimedia, Pixabay

Galerija: 
Aleksandra Branković
Lekar - savetnik za sportske povrede