You are here

Povećanje testosterona prirodnim putem

Hormon testosteron je jedan od glavnih hormona koji utiču na snagu čoveka. Upravo zbog njega postoje razlike u snazi muškarca i žene, kao i većina polnih karakteristika. I muškarci i žene poseduju ovaj hormon, koji se prirodno luči u organizmu, s tim što su te količine znatno manje kod žena. Zbog njegovog uticaja na snagu, većina dizača tegova želi da njegova koncentracija bude na visokom nivou.

Postoje nekoliko životnih navika koje garantovano snižavaju koncentraciju testosterona. Stres povećava nivo kortizola koji osim drugih negativnih efekata snižava i koncentraciju testosterona. Konzumiranje alkohola takođe snižava ovaj hormon, jer dok se alkohol nalazi u krvi, nema lučenja testosterona, a njegova koncentracija je značajno snižena u narednih 24 časova od momenta konzumiranja. Izbegavanje ove dve stvari je prvi korak ka povećanju koncentracije ovog hormona u krvi. Studije su pokazale da trening sa tegovima, trening snage, povećava nivoe ovog hormona, za razliku od kardio treninga koji nema nikakvog uticaja.

Mnogi dizači tegova, powerlifteri, bodybilderi, koriste direktno hormon testosterona. Ovakva upotreba osim što nije dozvoljena, dovodi do promena unutar tela, jer telo muškarca prestaje da proizvodi svoje hormone, pa zbog toga dolazi do smanjena testisa i nekih drugih negativnih efekata. Kod devojaka se ti negativni efekti pojavljuju u vidu povećane maljavosti, produbljivanja glasa, zaobljivanja brade i dobijanja sličnih muških karakteristika.

Kada koristim suplemente uvek imam izvesnu notu podozrenja od stvarnog delovanja. Suplementi nikako ne štete zdravlju, ali kada dostignete visok nivo performansi u svom sportu, teško uočavate da li neki suplement stvarno deluje ili ima samo placebo efekat. Zbog toga sam odlučio da testiram da li neki suplementi zaiste deluju, objektivno. U periodu u kome nisam koristio nijedan suplement koji povećava nivo testosterona, otišao sam na privatnu polikliniku u Nišu i testirao nivoe ukupnog (vezanog) i slobodnog testosterona. Rezultati su bili sledeći:

- Ukupni testosteron – 8,3ng/ml - referentna vrednost – 2,49-8,36

- Slobodni testosteron – 8,7pg/ml - referentna vrednost – 1,0- 28,3

Narednih 6-7 nedelja sam koristio 2 suplementa: Tribulus maximus i Testandrol (nijedan nije na spisku doping sredstava). Prvi suplement sam pio jednu tabletu dnevno, a kod Testandrola doze su povećavane prema upustvu, prvih nekoliko dana po 3 tablete dnevno, pa 3-4 dana po 4, i narednih mesec dana po 5 tableta dnevno, nakon čega je sledilo 3-4 dana po 4 talete i 3-4 dana po 3 tablete.

Tribulus Terrestis, jedini sastojak prvog suplementa, jednogodišnja je zeljasta biljka iz porodice Zygophyllaceae, čije aktivne komponente utiču na hipofizu da pojačano luči lutenizirajući hormon (LH) koji daje signal polnim žlezdama da pojačano sintetišu polne hormone. Preporučena upotreba je 750-1500mg dnevno, tokom 8 nedjelja, nakon čega se pravi pauza od 2 nedelje, jer tokom tog perioda korišćenja telo počinje da shvata da Tribulus daje lažne signale da je potrebna povišena proizvodnja testosterona. Nakon ove pauze, korišćenje preparata se može ponoviti koliko puta želite.

Testandrol je bogat cinkom koji služi održanju normalnog nivoa testosterona u krvi. Pored toga sadrži vitamine B3, B6 i B12, D-aspartansku kiselinu i pojedine pažljivo odabrane biljke koje pomažu povećanju količina ovog hormona.

Nakon 6-7 nedelja korišćenja ovih suplemenata, ne menjajući sistem treninga ni ishranu, ponovio sam test u istoj klinici i pri istim uslovima (u danu u kome nisam trenirao).

Rezultati su bili sledeći:

- Ukupni testosteron – 6,69 ng/ml

- Slobodni testosteron – 21,5 pg/ml

Dakle, nivo ukupnog, vezanog testosterona je opao, ali se nivo slobodnog testosterona (onog koji ustvari i jedino možemo da iskoristimo) povećao i to skoro 3 puta. Ovaj test je potvrdio da ovi suplementi deluju, a naredni eksperiment će biti samo sa Tribulus Maximusom. S obzirom da su vrednosti i prvog i drugog puta bile u okviru referentnih vrednosti, jasno je da nisam na nikakvim hormonalnim terapijama. Naravno za neka bolja ispitivanja bilo bi potrebno više ljudi i više testova. Ali do neke druge bolje prilike, ovo je značajan dokaz vrednosti ovih suplemenata.

Galerija: