You are here

6. Otvoreno prvenstvo Srbije u ronjenju na dah - Beograd 2012.

image

Šestu godinu za redom održano je Otvoreno prvenstvo Srbije u ronjenju na dah. Ove godine, 18. Februara,  takmičenje se odvijalo na jednom od najboljih bazena kod nas - u sportskom centru „Milan Gale Muškatirović“ (nekadadšnji SC 25.maj),  u disciplinama statička apnea (STA) i dinamička apnea po izboru (DNF ili DYN). Prvo je bilo takmičenje u disciplini statička apnea, a potom je usledilo takmičenje u discipline dinamička apnea. Pored individualnog plasmana, posebno je bodovan i timski plasman (minimum jedan član tima suprotnog pola, od tri takmičara u timu).
Kao što je već dobro poznato, ovo je jedno od najinteresantnijih  i najposećenijih takmičenja u regionu. Ove godine se takmičilo 49 takmičara iz ronilačkih klubava iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Organizatori takmičenja bili su klubovi: Ronilački klub DEEP STAR, RK SEBASTIAN, Apnea klub  APNEA NBGD, Apnea klub APNEA STARI GRAD, Apnea klub STATE OF MIND, Apnea klub DEEPER PERFORMANCE. Takmičenje je bilo AIDA Ranking, a zvanične AIDA sudije koje su sudile na takmičenju su bili Petar Bojović C (SRB) i Darija Subotin E (SRB).

ronjenje_bg_1Statička apnea je disciplina koja se izvodi tako što ronilac pored tela zaranja i svoj respiratorni system (nos i usta) u vodu. Vreme njenog trajanja meri se od momenta uranjanja respiratornog sistema u vodu do njegovog izranjanja iz vode. Rezultati ove discipline priznaju se bez obzira u kakvoj vodi su postignuti.

 

ronjenje_bg_2

Dinamička apnea je disciplina u kojoj ronilac korist peraja ili mono peraja tokom zarona. Ronilac pokušava da pređe najveće moguće rastojanje, u horizontalnom položaju ispod površine, preranjajući bazen u dužinu. Rezultati ove discipline pirznaju se ukoliko su postignuti u bazenima minimalne dužine 25 metara. Rezultati se mere u metrima predjenog bazena.
Postoji i disiplina dinamička apnea bez peraja, gde, kako joj i samo ime kaže, ronilac preranja bazen bez peraja, već se služi samo rukama i nogama roneći tehnikom kao plivanje prsno.

Rezultati
Na 6. Otvorenom prvenstvu Srbije u ronjenju na dah - Beograd 2012 postignuti su sledeći rezultati:
- U timskom plasmanu prvo mestu je osvojio ronilački klub RK Geronimo iz Hrvatske, drugi su bili H2O team iz Slovenije, a treće mesto Naissub Niš.
- U discipline statička apnea (STA) najbolji rezultat takmičenja je bio 6,42 minuta Samo Jeranko (SLO). Najbolji nacionalni rezultat u ovoj disciplini 5,42 minuta Stefan Andjus (SDT Svet Ronjenja). U ženskoj konkurenciji najduže je držala dah 5,08 minuta Darija Šarić (CRO) i 5,00 minuta Milena Radić (Naissub Niš).
-  disiplini dinamička apnea bez peraja (DNF) najveću dužinu bazena je preronio 96m Zoran Obrenović (SDT Svet Ronjenja), a u ženskoj konkurenciji 88m Dragana Tanasijević (AK Stari grad).
- U disciplini dimačka apnea sa perajima (DYN) postignuti su najbolji rezultati 195m Samo Jeranko (SLO) i 171m Goran Pejčić (AK State of mind). U ženskoj konkurenciji najbolji rezultat je ostvarila 150m Darija Šarić (CRO) i 118m Nataša Bošković (RK Žandarmerija).

Treba napomenuti da je takmičar Goran Pejčić oborio nacionalni rekord u disciplini dinamika sa perajama (DYN), preronivši 171 m. Inače, on je bio vlasnik i dosadašnjeg rekorda u istoj disciplini. Istog dana, dobili smo još jedan nacionalni rekord u ženskoj konkurenciji, takođe u disciplini DYN. Takmičarka Ljubica Trutić je u Berlinu, na “14th Berlin Championchip” takmičenju preronila 150 metara i tako popravila svoj predhodni rekord, koji je postavila u Mariboru novembra 2011. godine. Oba rekorda su i zvanično priznata od strane Aida Srbije.

Pedja_profile_pic_copy