You are here

Alen Radošević - Moji principi treninga

image

Joe Waider je izdao svoje principe treninga baš kao što ću i ja svoje sada da izložim u ovih nekoliko redova. Joe je skupio znanje od svih bildera koje je do tada upoznao i napisao knjigu o tome. Ja sam nešto manja faca od Joe Waider - a, tako da ja pišem ukratko, ali obećavam da moji principi nemaju nikakvu šminku na sebi.
Godinama sam pokušavao da naučim što više i to radim i danas. Trenirao sam kao bodybuilder, powerlifter i strongman i, što više toga naučim, to mi je jasnije da, što je trening jednostavniji, to je i efikasniji. Tako sam i svoje principe treninga sveo na najjednostavnije .

 

Princip treninga #1
Snaga je najznačajnija. Što je vežbač snažniji to je i masivniji. Ovo ne znači da treba postati powerlifter ili strongman da bi bio dobar bodybuilder, ali nema bodybuildera koji su jaki, a da nisu veliki. Mogu biti veliki i slabi, ali tu obično nešto ne štima. Prvi princip treninga je - uvek raditi na postizanju što veće snage.

Princip treninga #2
Trenirati četiri puta nedeljno. Dva dana treninga pa jedan dan pauze, ponovo dva dana treninga i slobodan vikend. Svaki trening traje između sat i sat i po vremena. Ovako dobijate sasvim dovoljno treninga i pauze da biste optimalno napredovali. Drugi princip treninga je - četiri treninga nedeljno po sistemu 2-1-2-2cucanj

Princip treninga #3
Četiri osnovne vežbe. Ove vežbe se nikada ne menjaju samo zato što su najbolje. Treći princip treninga je - Čučanj, potisak iznad glave, mrtvo dizanje i potisak sa klupe. Korišćenje šipki je obavezno i ne pregovara se oko ovoga.

Princip treninga #4
Serija koliko god je potrebno. Ovo važi za četiri osnovne vežbe i znači da se svaka vežba kreće sa šipkom, a kilaža se povećava sve dok se ne dođe do maksimalne. Pomoćne vežbe se uvek rade 3 serije.

Princip treninga #5
Od jednog do deset ponavljanja. Četiri osnovne vežbe se rade od 1 - 8 ponavljanja, dok se sve pomoćne rade po 10 ponavljanja.

To je to za prvi deo ovog teksta, sledeći put vam detaljnije pojašnjavam trening koji sam sastavio na osnovu ovih principa. Za dodatne informacije vidimo se na Pansport forumu.

Alen_profile_picnovamala12345

 

 

Urednik
Povezani i slični tekstovi