You are here

Anksioznost iz ugla boraca

Anksioznost je akumulacija straha u našem organizmu koji nas tera da vidimo svet oko sebe kroz prizmu opstanka.

Prisiljava nas da reagujemo na tri različite situacije:

  • borbu,
  • bežanje ili
  • zamrzavanje.

Kako kanalisati anksioznost

Kako i na koji način kanalisati anksioznost u nama i tako opustiti sebe, u cilju boljeg napretka u jiu jitsi, treningu i životu? Pa da vidimo ...

Prvo što radimo, da bi preusmerili anksioznost, je da je prepoznamo, a zatim skrećemo pažnju na naše kreativne zadatke. Na taj način opuštamo nervni sistem, koji u tom stadijumu omogućava veći rast i stvaranje. Iz toga nastaje poseban, takozvani sopstveni ciklus.

1. slučaj reakcija borbe

Kada dobijemo odgovor na borbu, ulazmo duboko u to i za vreme treninga dozvoljavamo da to koristimo kao gorivo. Ovde treba biti oprezan kada rekacija postane izvan uma. To generalno nije dobro. To je mesto gde dolazi svesnost. Kanalisanje anksioznosti tj kanal koji se bori i pravi namernu agresiju kako bi se na protivniku uradili pozitivni potezi.

2. slučaj reakcija “bežanje”

U drugom slučaju, ako je vaša reakcija da pobegnete, iskoristite to kao prednost da biste izbegli teške i opasne pozicije. Sa druge strane, treba imati svesnost o toj energiji tako da možete koristiti ovu budnost u svoju korist. Jer ako je pustite da teče u vašem telu na nesvestan način, nećete se uključiti kako treba, i pobeći ćete sa pozicija na kojima možete da se angažujete i kapitalizujete.

3. slučaj reakcija “zamrzavanje”

Treća opcija je takozvano „zamrzavanje“, što nije nužno najbolja stvar u sportu, ali tu mirnoću možete koristiti kao način da stvorite čvrstu i jaku strukturu koja ne dozvoljava vašem protivniku da pronađe uglove napada na vas. Ovo možemo razmotriri iz perspektive borca koji prolazi otvoreni gard i borca koji leži i traži završnicu na nozi. Takozvani guard passer protiv leg lock praktikanta. Ako ste u mogućnosti da ostanete postojani i čvrsti poput statue, iskoritite svoju težinu i gravitaciju, što direktno utiče na ishod borbe, odnosno na vašu dominaciju nad borcem koji vam napada noge.

Ovo su načini koje koriste veliki sportisti da bi kanalisali svoju anksioznost. Kanalisanje treba da bude tako da se postigne „stanje protoka“ i treba biti duboko u skladu sa bilo kojim zadatkom, obukom ili performansama u kojima učestvujete.

Na kraju krajeva, sve je u glavi. Um treba trenirati kao i svaki drugi mišić.

 

Foto: MaxPixel, A.F., Marines

Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine