You are here

Benefiti meditacije u borilačkim veštinama

image

Meditacija je sastavni deo mnogih borbenih sistema u Aziji. Ukorenjena u samu kulturu azijskih naroda, meditacija je pronašla svoj put i u borilačkim veštinama i postala njen integralni deo. Meditacija doprinosi osećaju smirenosti, koncentrisanosti i kao takva je veoma značajna u svetu borilačkih veština. Veliki broj stresnih i haotičnih situacija su sastavni deo svakog aktivnog praktikanta borilačkih veština, a meditacija je jedna vrsta medikamenta koja u dobroj meri reguliše ove pojave. Ako govorimo i o redovnom životu i njegovim nepredvidivostima, takođe dolazimo do istog zaključka da je meditacija odličan izbor za smiren i izbalansiran um.

Kao i u svim borbenim veštinama umeće meditacije dolazi sa redovnom praksom. Svi oni koji duže vreme vežbaju meditaciju svedoče o pravim vrednostima iste kroz smirenost i fokusiranost uma. Mnogo lakše se suočavaju sa svim problemima koji im se nađu na putu. Ovo je veoma bitna stavka kada je u pitanju borba i borac koji mora da uđe hladne glave u okršaj. Familija Gracie je čuvena po tome što redovno praktikuje yogu i meditaciju. Jiu jitsu i yoga su komplementarni, a meditacija je veći nivo oba elementa koja ih spaja u jednoj tački koju osećaju samo oni koji su posvećeni vežbanju meditacije. Kuriozitet predstavlja Royce Gracie koji je pred svoj prvi meč na UFC1 turniru (01.11.1993.) imao broj otkucaja srca koje brojimo samo prilikom spavanja. Vekovima unazad su majstori borilačkih veština praktikovali meditaciju i tako osnaživali svoj um i svoje borilačke moći. Takođe, propovedali su i zastupali meditaciju kao metod za poboljšanje zdravlja, upravljanje sobom i kontrolom stresa koja obezbeđuje duži i sretniji život. Sve ove prednosti koje su znali najveći med1majstori borilačkih veština, vekovima unazad, danas potvrđuje i nauka. Veliki broj naučnih studija je dokazao da redovno meditiranje smanjuje puls, krvni pritisak, utiče na moždanu aktivnost kod ljudi koji pate od hroničnog stresa. Dokazano je i da meditiranje ,odnosno tehnike meditacije mogu uključiti i isključiti gene koji su direktno povezani sa stresom i funkcionisanjem imuniteta. Ovo su direktni dokazi kako meditacija i ljudska fiziologija imaju veoma dubok i uzajaman odnos.

Majstori borilačkih veština koji redovno meditiraju izgledaju zdravije, vitalnije i mlađe od ostalih. Zašto je to tako, odgovor je opet dala nauka, a doprinela meditacija. Naučnici su otkrili da 12 minuta dnevno meditacije ,u periodu od osam nedelja, povećava zalihe telomeraze, koji se naziva i enzim besmrtnosti. Telomeraza zapravo usporava proces starenja ćelija. Meditacija je fantastičan način za postizanje vrhunskog zdravlja i dovođenja uma i tela u ravnotežu. Vreme u kojem živimo je sve gore, a 12 minuta dnevno je nešto što nam ne uzima ništa, već nam daje onoliko koliko ne možemo ni da pojmimo sa potrošenim i izmanipulisanim umom. Probajte,u đite u drugi svet, postanite svesni sebe,u poznajte se. Osss!!!

Djakon_Dragan_profile_pic_copy

Branka Patić Macan
urednik