You are here

Borba protiv celulita

image

Celulit je jedan od najvećih neprijatelja ženskog dela populacije (iako se problem sreće i kod muškaraca). Celulit se na koži ocrtava u obliku oteklina i izbočina (nalik na pomorandžinu koru)  koji se posebno taloži na gornjem delu bedara, butinama, zadnjici, stomaku. Kako biste eliminisali celulit, morate primeniti specifične mere za njegovo uklanjanje, jer celulit predstavlja ujedno i funkcionalan i estetski problem. Nažalost, nema brzog i trajnog rešenja. Loša vest - potrebno je mnogo strpljenja, truda i rada za njegovo uklanjanje. Dobra vest – moguće je!

Koji su uzroci nastanka celulita?

Celulit se stvara u vezivnom tkivu. Kada je u područjima sklonim celulitu usporen proces eliminisanja štetnih materija nagomilavaju se voda i otpadne materije, dolazi do debljanja vezivnog tkiva, a time do stvaranja popularno zvane “narandžine kore”.  Dakle dolazi do usporavanja procesa eliminacije štetnih materija te se one zadržavaju i nakon nekog vremena, Vi počinjete to da vidite u ogledalu.

Neki od uzroka su:

-          genetika i način života (najčešće)

-          loše navike u ishrani (brza i prerađena hrana, masna hrana)

-          nedovoljna hidratacija (unos tečnosti)

-          predugo sedenje

-          odsustvo fizičke aktivnosti

Usled toga dolazi do opstipacija (zatvora) i slabe cirkulacije krvi. Zbog toga dolazi do zastoja u eliminisanju štetnih materija iz organizma, kao i vode i do stvaranja nabreklih područja u kojima je celulit prisutan.

cellfight_1

 

Kako se izboriti sa celulitom?

cellfight_2Postoji više vrsta tj. tipova celulita, međutim ono što je zajedničko u borbi protiv njega je sledeće:

Pravilna ishrana - podrazumeva kvalitetnu, izbalansiranu ishranu sa sa eliminacijom hrane koja ostavlja otrovne materije u organizmu (na prvom mestu brza hrana, prerađena hrana)

Povećan unos tečnosti, tj. vode – povećan unos tečnosti olakšava eliminaciju otpadnih materija iz organizma

Fizička aktivnost – ubrzava metabolizam, stimuliše cirkulaciju, varenje i lučenje,     deluje antistresno. Za devojke je važno naglasiti da je povećanje mišićne mase (putem treninga u teretani) najbolji borac protiv ove ženske “napasti”

Opuštanje – ono što je često zanemareno je to da su dokazano stres i napetost uzročnici celulita. Fizička aktivnost je zasigurno jedan od najefikasnijih boraca protiv stresa, tako da imate duplu korist!

Masaža – njome se neposredno stimuliše cirkulacija i to tamo gde je najpotrebnija uz koršćenje specijalnih anticelulit krema, ulja i gelova. Međutim, masaža sama po sebi bez pravilne ishrane i adekvatnog treninga neće dovesti do željenog rezultata!

Anticelulit preparati – tržište je preplavljeno ovakvim proizvodima i ljudi su u velikoj nedoumici koliko su oni zaista efikasni. Ono što je sigurno je da samo korišćenje anticelulit gelova bez gore nabrojanih stavki može vrlo malo da pomogne. Korišćenje anticelulit preparata ima smisla tek onda kada rešite da ishranu i treninge dovedete “ u red”.

 

Kako se vi borite protiv celulita? Podelite sa nama Vaše utiske na Pansport forumu!

 

Monika_profile_pic_copy