You are here

Combat Sambo - Da li dobar karatista može da pobedi rvača?

Iz Rusije nam dolazi još jedna zanimljiva borilačka disciplina. U pitanju je Sambo ili Russian sambo. U sebi sadrži dva pravca borenja, sportski sambo i combat sambo. Pa da se malo bolje upoznamo sa drugom opcijom i vidimo koje su razlike između te dve opcije i drugih borilačkih sistema.

BORBA BEZ PRAVILA

Kombat sambo je psihofizički sistem univerzalnog borenja koga čine elementi udaračkih i rvačkih zahvata gde su izbačene opasne tehnike borbe koje bi mogle da nanesu ozbiljnu povredu ili smrt. U asocijaciji kaskadera  i MOSKOVSKE FEDERACIJE SAMBOA  25. i 26. novembra 1995.godine u sportskom olimpijskom kompleksu „LUŽNIKI“ održan je prvi WORLD SHAMPIONSHIP ULTIMATE FIGHTING ili BORBA BEZ PRAVILA. Organizatori ovog događaja  su sastavili pravila borbe koja nisu ograničavale borce u borbi, a imale su s druge strane elemente humanosti.

Transformacijom sportskog Samboa i priznavanjem Rusije i njihovih adekvatnih ministarstava 2003.godine sambo je postao nacionalni vid borbe što je dovelo do interesnog spajanja ovih sistema borenja. Sada već sa vrlo preciznim pravilima borbe ovaj način borenja je našao širom sveta poklonike, jer u sistemu takmičenja mogli su da se uključe i mnoge druge sportske asocijacije u raznim stilovima borbe. Ovaj način borenja dao je odgovore na mnoga postavljana i nerešena pitanja. Ko će pobediti dobar karatista ili rvač? Pobednik je onaj koji ovlada mnogim tehnikama poput boksa, rvanja, kik boksa, jiu jitse itd.

JEDNOSTAVNO - BORBA

Sistem borbe je najrelniji pravoj borbi dvojice protivnika koja ima elemente udaraca, poluga, bacanja, gušenja u stojećem stavu i parteru. Takmičari su podeljeni u devet težinskih kategorija, a vreme borbe je pet minuta. Takmičari se bore na rvačkoj strunjači sa rukavicama koje imaju prste i štite samo ruke, kaciga, zaštitnik za zube i suspenzor, na nogama patike od fine kože, štitnici za podkolenice sa gornjim delom opreme KURKA (kao gornji deo komona) i adekvatni šorc. Takmičari su u crvenoj ili plavoj opremi. Sude tri sudije: rukovodilac strunjače, arbitar i bočni sudija.

Sambo je odličan sport i dosta poluga na nozi, koje viđamo u MMA ili BJJ borbama, dolaze direktno iz samboa. Tehnike iz samboa su odličan način da napredujete u svom sportu, tako što će ti ih inkorporirati u svoj sport ili svoj način borbe. Probajte sambo.

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštine