You are here

Da li je jiu jitsu najvažnija borilačka veština za MMA?

Od kada je MMA zauzeo svoje mesto u svetu borilačkih veština, postoji dilema o tome koji je sport najbolji za ovu veštinu. Znamo da je koren današnjeg MMA Brazilski jiu jitsu, međutim, sami borci i veštine iz kojih dolaze su znatno napredovali pa se uvek gleda koji je to sport najvažniji za MMA u cilju opšteg napretka. Na samom početku UFC-a postalo je jasno da je brazilski jiu jitsu izuzetno efikasna borilačka veština u smislu primenljivosti u borbi. Rojs Grejsi je pobedio na UFC 1, UFC 2 i UFC 4 , i pokazao svetu da je njegovo znanje jiu jitse bilo dovoljno da pobedi veće i jače protivnike. Međutim, kako je MMA rastao i razvijao se, videli smo borce koji su sve više “potkovani”, takozvani “all round” borci. Danas, vrhunski MMA borci dosledno treniraju u različitim disciplinama. Videli smo mnoge šampione sa rvačkim backgroundom, što je navelo neke fanove da se zapitaju da li je BJJ i dalje suštinski deo MMA treninga. S obzirom da se u ovom tekstu osvrćemo na Brazilski jiu jitsu, hajde da vidimo zašto je jiu jitsu i uvek će biti bitna komponenta mešovitih borilačkih veština.

Jedna od primarnih prednosti učenja BJJ-a za mešovite borilačke veštine je da vas priprema da se branite od završnica. Ako ste trenirali jiu jitsu, znate osećaj bespomoćnosti koji ste imali tokom prvih nekoliko meseci treninga. Ušli ste u salu za trening i ljudi sa malim iskustvom su mogli bez problema da vas nateraju da predate, odnosno da vas “završe", kako se to naziva u BJJ slengu. Čak i ako ste svetska klasa u svakoj drugoj disciplini borilačkih veština, nepoznavanje jiu jitse bi bila ogromna slabost u MMA borbi. U najmanju ruku, morate biti kompetentni u odbrani od završnica. Ovo ne samo da će vam pomoći da se odbranite od pokušaja završnica na visokom nivou, već će vam dati i više samopouzdanja za napad. Kada imate poverenja u svoje odbrambene veštine, mnogo je lakše rizikovati i napasti, znajući da ako završite u lošoj poziciji, imate načine da se izvučete.

Kao što elitni bokser može da kontroliše distancu u stojećem položaju, tako i jiu jitsu borac može da upravlja rastojanjem na zemlji. Zašto je ovo bitno? Ako ste u donjoj poziciji bez kontrole udaljenosti između vas i protivnika, bićete otvoreni za udarce koji bi mogli da okončaju borbu, posebno ako nemate način da stvorite distancu. Ovo je podjednako bitno i ako ste u gornjoj poziciji, jer kontrola pozicije vam pravi prostor za udarce i eventualne završnice. Svi smo svedoci mečeva u kojima borac izvlači pobedu pravo iz poraza. Iako neuvežbanom oku ovi trenuci mogu izgledati kao čista sreća, oni su najčešće rezultat višegodišnjeg rada na konkretnoj veštini, u ovom slučaju jiu jitse.

Jiu jitsu je verovatno najbolja borilačka veština u smislu završetka borbe. Dobro tempiran i dobro postavljen udarac često može završiti borbu. Međutim, nije neuobičajeno videti borce sa neverovatnom sposobnošću da apsorbuju udarce. Ponekad se čini da udarac šakom ili nogom koji bi nokautirao većinu boraca jedva izaziva da se protivnik spotakne. To posebno vidimo na višim nivoima MMA. Sa druge strane, sa dobrim znanjem jiu jitse, teško je odoleti tehnici ako se pravilno primenjuje. Bez obzira koliko je osoba čvrsta ili jaka, pravilno izvedeno gušenje će uspavati tu osobu. Ako imate jaku “giljotinu” ili “gušenje” iz back mounta, “mata leao choke”, moći ćete da završite borbu u trenutku, bez obzira da li ste do tog trenutka pobeđivali.

Imati sjajnu odbranu, znati kako da kontrolišete distancu i da možete da završite borbu su tri velika razloga zašto je Brazilski jiu jitsu osnovni set veština za mešovite borilačke veštine.

Probajte Brazilsku jiu jitsu i osetite razliku. Jiu jitsu je za sve.

 

Galerija: 
Dragan Đakonović
MMA, borilačke veštineomogućio Pansport Forum