You are here

Deset najboljih MMA boraca svih vremena

 MMA, iliti pomešane borilačke veštine su svojim pojavljivanjem na javnoj sceni pomerile standarde u borilačkim sportovima. Velika popularnost i još veća evolucija u ovom sportu su vremenom iznedrile veliki broj odličnih boraca koji su postali legendarni. Od prvog zvaničnog UFC turnira, 1993-će godine, pa sve do danas, mma ide nezaustavljivim putem, a na tom putu se susrećemo sa imenima iz celog sveta koja daju sve od sebe da postanu vrhunski borci i obeleže jedan deo svog, i deo života mnogobrojne publike. Nije lako odabrati deset boraca i proglasiti ih najboljim ikada, jer je konkurencija više nego jaka, ali u svakom slučaju se moraju pomenuti imena bez koga ovaj sport ne bi bio to što je danas. Pa da krenemo...

     10. Wanderlei Silva je brazilski borac koji je počeo svoju karijeru sa muay thai i vale tudo borbama. Član je Chute boxe akademije, a svoje ime i svetsku reputaciju je stekao u Japanu. Japanska promocija PRIDE je iznedrila veliki broj mma starova, a Wanderlei je jedan od omiljenih boraca svakog mma fana. Svoju karijeru je nastavio u UFC-u, i poznat je po svojim nokautima i razornim kolenima. Silva je još uvek aktivan borac i trenutni skor mu je 35-12-1.

     9. Chuck Liddell je američki borac koji dolazi iz karatea i kik boksa. Još jedan od boraca koji je na početku radio vale tudo borbe, i pokazao razornu moć svojih ručnih udaraca. Chuck je klasičan udarač koji je svojim nokautima oduševljavao publiku. Bivši UFC heavy weight šampion je jedan od najzaslužnijih za promociju ovog sporta. Čuvene borbe protiv Tito Ortiza i Randy Coutura su otišle u legendu, a Chuck je pre par godina prestao sa borenjem i sada radi u UFC organizaciji kao promoter. Skor mu je 21-8.

     8. Frank Shamrock je harizmatični borac koji je na svoj način ostavio trag u mma svetu. Do 22-ge godine se uopšte nije bavio borilačkim sportovima, a posle osam meseci treniranja, radi svoj prvi profesionalni meč u Japanu i od tada kreće njegova karijera. Izuzetno talentovan i raznovrstan borac, fantastičan parteraš i nosilac je crnog pojasa, sedmi dan, u submission grapplingu. Frank drži svetski rekord u najbržoj završnici u borbi za titulu prvaka. Za 16 sekundi je pobedio Kevina Jacksona. Frank je u penziji od pre par godina, a skor fight skor mu je 23-10-2.

     7. Maurcio "Shogun" Rua je veliko ime iz plejade brazilskih mma boraca. Bio je jedan od najatraktivnijih boraca u PRIDE-u, gde je publiku oduševljavao svojim nožnim soccer i stomp kikovima. Dolazi iz muay thai i jiu jitsu akademije Chute boxe i bivši je UFC šampion u polu teškoj kategoriji. Shogun je još uvek aktivan borac i predstavlja nezaobilazan deo svetske mma scene. Trenutni skor mu je 21-7.

     6. Antonio Rodrigo Noguiera,poznatiji kao Minotauro je još jedan legendarni borac koji i danas participira u mma karavanu. Veliki ljubitelj japanske publike, u Pride-u je stekao veliko ime, pobedivši sve velikane ovog sporta. Minotaurov background je jiu jitsu uz čiju pomoć je završavao većinu svojih protivnika. Sa deset godina ga je pregazio kamion prilikom čega je zadobio ozbiljne povrede i proveo je 11 meseci u bolnici. Ova nezgoda je ostavila ozbiljne posledice na njegovo zdravlje, ali je Minotauro odlučno nastaviti sa svojim treninzima i došao na sam vrh. Iza njega je veliki broj titula, nosilac je crnog pojasa u BJJ-u, trenutno je član UFC-a, a skor mu je 34-8-1.

     5. George St Pierre kanadski borac koji je svoje ime stekao u UFC-u. George je poznat kao veliki radnik, dolazi iz Kyokushinkai karatea, a takođe je i nosilac crnog pojasa u Brazilskoj jiu jitsi. U zadnjih nekoliko godina je neporažen u svojoj welter kategoriji, a poznat je po svojim sjajnim rušenjima i ground and pound završnicama. Više puta je proglašavan za borca godine, a 2010 je u jednoj anketi proglašen i za najopasnijeg čoveka na svetu. Decembra 2013-te godine je objavio da se povlači iz mma sveta i da mu treba odmor. Da li će se vratiti, ostaje da vidimo. Fight skor mu je 25-2.

     4. Royce Gracie je sin Helio Gracie-ja, čoveka koji se smatra pionirom Brazilske jiu jitse, i jedan od velikog broja boraca koji dolazi iz ove familije. Royce ulazi u legendu na prvom UFC turniru, gde pobeđuje sve svoje protivnike, od kojih je bio i manji i lakši, i od tada ga smatraju reformatorom borilačkog sporta. Royce dominacijom svoje veštine otvorio vrata velikom broju budućih boraca i otvorio novo poglavlje u svetu borilačkih sportova. Borio se na svim stranama sveta, a rukavice je ukrstio i sa sumo borcem Akebonom, koga je završio omoplata tehnikom. Royce je istinska legenda ovog sporta i veliki promoter koji veći deo godine provedi na putu držeći seminare širom sveta. Bio je učesnik najduže borbe na PRIDE-u,90 minuta. Royce je crni pojas u BJJ-u, karateu i veliki poznavalac yoge. Poslednju borbu je odradio 2007 sa Kazuši Sakurabom, a zvaničan skor mu je 14-2-3.

     3. Anderson "Spider" Silva je brazilski borac koji svoj fight background ima u tajlandskom boksu. Rođen je 1975 godine i bivši je UFC šampion u srednjoj kategoriji. Nosilac je najdužeg niza pobeda u UFC istoriji, 16 uzastpnih pobeda i 10 odbrana titule, koji je završen 2013-te godine. Nosilac je crnog pojasa u Brazilskoj jiu jitsi,ali je najviše poznat po svojim razornim udarcima sa kolenima, i fantastičnom kretanju unutar oktagona. Više puta je proglašavan za borca godine, a po svom karakteru, pozitivnim stavom je pravi ambasador mma. Trenutno je član UFC karavana i borilački skor mu je 33-6.

     2. Fedor Emilanenko je bivši Ruski borac i po mnogima najbolji mma borac svih vremena. Sa sambo i judo pozadinom, Fedor je izgradio svoje ime u borbama u Japanu gde je postao svojevrsna ikona. Fedor je višestruki šampion u sambou i PRIDE-u, i u heavyweight kategoriji je dominirao i pobeđivao sve svoje protivnike, bez izgubljenog meča, sve do 26.06.2010., kada je izgubio od Fabricio Werduma. Razorni udarci, eksplozivnost i pokrivenost na svim poljima su krasili ovog ruskog borca koji je još jedan od primera kako se promoviše i živi ovaj sport. Poslednji meč je odradio 2012-te godine, pobedivši Pedra Riza, a skor koji je ostao iza njega je 34-4(1).

     1. Rickson Gracie je jedno od najvećih imena u borilačkom svetu. Jiu jitsu majstor koji je u vale tudo borbama, od Brazila do Japana pokazao suštinu i svrhu učenja borilačkih veština. Boreći se bez vremenskog limita, pravila i bez težinskih kategorija, Rickson je sa svojih 78 kilograma pobedio svakog svog protivnika. Sa 6 godina je počeo da se takmiči, od svoje petnaeste godine drži treninge, a sa 18 dobija crni pojas u jiu jitsi. Sa dvadeset godina pobeđuje čuvenog i 30 kilograma težeg borca Rei Zulu-a, i upisuje svoje ime u svet freestyle borbi.Pored vale tudo borbi,Rickson se takođe takmičio i u jiu jitsu, sambo i judo borbama, gde je nema nijedan zabeležen poraz. Rickson Gracie reprezentativan primer i pokazatelj šta predstavlja jedan fight lifestyle, koji pored treninga i borbi, ima za cilj zdrav i pozitivan život.

Osssss!!!